Для розгляду скарг на суддів створять новий орган

12:36, 21 декабря 2019
В Концепції судової реформи пропонується створити новий орган для розгляду дисциплінарних скарг на суддів замість дисциплінарних палат Вищої ради правосуддя.
Для розгляду скарг на суддів створять новий орган
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Дисциплінарні палати Вищої ради правосуддя в результаті судової реформи можуть позбавитися повноважень розглядати скарги на суддів.

Це випливає з фінальної версії Концепції удосконалення законодавства про судоустрій, статус суддів, судочинство та суміжні правові інститути, яку 20 грудня розглянула Робоча група Комісії з питань правової реформи при Президенті.

Так, було вирішено, що замість дисциплінарних палат, які наразі розглядають скарги на суддів, буде створено окремий дисциплінарний орган, і ним буде не Вища рада правосуддя.

Зокрема, Концепція передбачає створення в системі правосуддя єдиного органу для розгляду дисциплінарних проваджень щодо суддів і прокурорів та єдиного кваліфікаційного органу, відповідального за здійснення добору та кар’єри суддів і прокурорів. Окрім того, вона передбачає запровадження дисциплінарних інспекцій як самостійного структурного підрозділу дисциплінарного органу у складі дисциплінарних інспекторів та дисциплінарних обвинувачів, забезпечення гарантій їх процесуальної незалежності, встановлення кваліфікаційних вимог до них.

Під час обговорення заступник голови робочої групи Олександр Сердюк запропонував замінити цей пункт на створення дисциплінарної інспекції як структурного підрозділу Вищої ради правосуддя. Таким чином, він пропонував не розділяти інспекторів та обвинувачів, а також прописати, що інспекція належить до ВРП. Його підтримав член ВРП Віктор Грищук.

Однак на це Микола Оніщук запропонував прочитати ст. 131 Конституції, де вказано, що ВРП розглядає скарги на рішення відповідного органу про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора.

«Дисциплінарний орган — не орган в структурі ВРП, як, наприклад, в Національній школі є відділи, чи в міністерстві — департаменти. Це окремий орган, і, до речі, саме так пропонувалося, коли писали закон про Вищу раду правосуддя. Це означає, що має бути дисциплінарний орган, а Вища рада правосуддя здійснює функції апеляції, формує дисциплінарну практику», — підкреслив Микола Оніщук.

«У нас же є дисциплінарна палата», — зауважив Віктор Грищук.

«Так це ж не орган, вона діє в структурі ВРП», — відповів Микола Оніщук і додав, що це насправді «краще для ВРП». «Зрозуміло, що є закон, але ми хочемо змінити цей закон і привести його у відповідність до Конституції.

Дисциплінарні палати залишаться для підготовки до розгляду скарг, які надійдуть на рішення дисциплінарного органу. Вони будуть доповідати на засіданні ВРП, і ВРП буде таким чином формувати дисциплінарну практику», — підкреслив Микола Оніщук.

Олександр Сердюк наголосив, що тоді в Концепції має бути прописано, що це за дисциплінарний орган, як та ким він створюється.

Втім, у результаті цей пункт залишається у першій редакції: «Утворення дисциплінарної інспекції у складі дисциплінарного органу з числа дисциплінарних інспекторів та дисциплінарних обвинувачів, забезпечення гарантій їх процесуальної незалежності, встановлення кваліфікаційних вимог до них». Таким чином, внаслідок подальшої судової реформи скарги на суддів можуть передати в повноваження окремому новоствореному органу.

Слід зауважити, що після 6 годин обговорення в залі засідань робочої групи залишилося лише 8 членів групи, отже, затвердити Концепцію у фінальній версії 20 грудня не вдалося. Було вирішено зробити це шляхом онлайн-голосування.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді