Голова Асоціації вільних землевласників назвав головні інтереси противників відкриття ринку землі

14:22, 21 декабря 2019
Голова Асоціації вільних землевласників Дмитро Ливч переконаний, що противники відкриття ринку землі мають три основних інтереси: корупційний, політичний та економічний.
Голова Асоціації вільних землевласників назвав головні інтереси противників відкриття ринку землі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Противники відкриття ринку землі переслідують три основних інтереси: корупційний, політичний та економічний. Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» заявив голова Асоціації вільних землевласників Дмитро Ливч.

«Якщо ми говоримо про політичний інтерес, то є політичні сили, які виступають проти земельної реформи. Хоча у 2008 році вони виступали за дуже ліберальний ринок землі без будь-яких обмежень, зараз вони проти, тому що була проведена агресивна кампанія поширення міфів і стереотипів серед українців», — відзначив експерт.

На його думку, економічний інтерес включає у себе попит і пропозицію.

«Пропозиція — це землевласники, які зацікавлені в тому, аби максимізувати вартість свого активу. Компанії, які зараз обробляють землю, зацікавлені в тому, аби ціна оренди і ціна на землю не зростали. Частина цих компаній зацікавлена у статусі-кво.

Корупційний інтерес стосується управління земельними ресурсами, які здійснює геокадастр, який розпоряджається землею. Зараз чиновники передають землю об’єднаним територіальним громадам. Фактично тепер геокадастр не матиме змоги контролювати земельний банк і встановлювати регулювання на цьому ринку», — підкреслив Дмитро Ливч.

При цьому, за його словами, на сьогодні 92% українських землевласників хочуть отримати право розпоряджатися своєю землею. І лише 36% розуміють суть земельної реформи. Решта по-різному трактує поняття «реформа», що створює місце для маніпуляцій.

Нагадаємо, 17 грудня відбувся прес-марафон «Земельна реформа: якою вона буде» за участю представників Офісу Президента України, народних депутатів від «Слуги народу», голови Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Дениса Башлика, Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва