Кабмін пропонує змінити норми щодо посадових окладів суддів

14:16, 24 декабря 2019
У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до положень закону про судоустрій щодо суддівських окладів.
Кабмін пропонує змінити норми щодо посадових окладів суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У парламенті 23 грудня зареєстровано законопроект Кабінету Міністрів про внесення зміни до пункту 24 розділу ХІI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про судоустрій і статус суддів» №2670.

Текст законопроекту та супровідні документи станом на зараз відсутні.

Втім, слід нагадати, що 5 листопада прем’єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що Кабінет міністрів подасть до парламенту законопроект щодо прожиткового мінімуму. «Перший крок — це відв’язати це явище — мінімальний прожитковий мінімум — від величезних показників. Зараз відповідний законопроект готується до внесення у Верховну Раду», — зазначив Гончарук.

У проекті закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», опублікованому наприкінці жовтня на сайті Міністерства соціальної політики, йшлося, серед іншого, про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів».

Так, проектом Мінсоцполітики пропонувалося підпункт 4 пункту 24 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» викласти у такій редакції:

«4) з 1 січня 2020 року:

а) для судді місцевого суду — 30 базових величин, визначених законом про Державний бюджет України на відповідний рік;

б) для судді апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду  50 базових величин, визначених законом про Державний бюджет України на відповідний рік».

Нагадаємо, що за чинним п. 24 розділу ХІI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про судоустрій і статус суддів» базовий розмір посадового окладу судді з 1 січня 2020 року має становити:

1) судді місцевого суду — 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року;

2) судді апеляційного суду, вищого спеціалізованого суду — 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року;

Що стосується суддів Верховного Суду, то законопроектом №1008, який наразі вже є Законом, їх винагороду було зменшено з 75 до 55 прожиткових мінімумів.

Мінсоцполітики пропонувало ввести цей Закон в дію з липня 2020 року. «До внесення змін до нормативно-правових актів, якими регулюються питання оплати праці у бюджетній сфері в залежності від прожиткового мінімуму застосовується базова величина у розмірі 2102 гривні», — зазначалося у Прикінцевих положеннях.

Також слід нагадати, що 20 грудня було ухвалено проект Закону про внесення змін до Розділу ІI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» (щодо визначення розмірів посадових окладів та інших складових оплати праці, грошового забезпечення працівників правоохоронних та інших органів державної влади) №2572.

Цим законопроектом пропонується установити, що з 1 січня 2020 року норми і положення законів України, якими визначені розміри посадових окладів та інших складових оплати праці, грошового забезпечення працівників державних органів, крім Апарату Верховної Ради України, Державного бюро розслідувань, Національного антикорупційного бюро України, Вищого антикорупційного суду, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного агентства з питань запобігання корупції, Рахункової палати та членів Центральної виборчої комісії, застосовуються в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом міністрів України.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва