Кого стосується рішення КСУ щодо пенсійного віку

09:05, 25 января 2020
Неконституційним визнано положення закону про підвищення пенсійного віку, які стосуються роботи гірників, працівників авіації тощо.
Кого стосується рішення КСУ щодо пенсійного віку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Конституційного Суду України (КСУ) звернулися 49 народних депутатів України з конституційним поданням щодо відповідності Конституції України окремих  положень Закону  України  "Про  внесення  змін до деяких законодавчих  актів  України  щодо  пенсійного  забезпечення"  від  2  березня 2015 року №213-VIII .

Згідно змін було передбачено поетапне підвищення на 5 років віку виходу на пенсію на пільгових умовах з урахуванням відповідного стажу роботи та на пенсію за вислугу років. Згідно змін щодо осіб, які належать до категорій працівників, зайнятих на підземних роботах, шкідливому виробництві, трактористам-машиністам, доярок, жінок, які зайняті протягом повного сезону на вирощуванні, збиранні та післязбиральній обробці тютюну, текстильного виробництва, жінок, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей, працівників, які здійснюють управління повітряним рухом і мають посвідчення (диспетчери, старші диспетчери, керівники польотів), інженерно-технічний склад, бортпровідники тощо, виникли легітимні очікування щодо реалізації права виходу на пенсію. Однак оспорюваними положеннями Закону № 213 змінено нормативне регулювання призначення пенсій таким особам.

На думку народних депутатів України Верховна Рада, приймаючи цей Закон, допустила  звуження  змісту  й  обсягу  існуючих  прав  і  свобод  осіб  шляхом скасування та обмеження наданих державою соціальних прав, гарантій, пільг, компенсацій.

Автори клопотання вважають, що такі дії єдиного органу законодавчої влади  в  Україні  не  узгоджуються  з  положеннями Конституції України.

Конституційний Суд встановив, що у Конституції закріплено принцип, що Україна є правовою державою і принцип верховенства права.

За юридичною позицією  Конституційного Суду України верховенство права вимагає від держави його втілення у правотворчу та правозастосовну діяльність.

У КСУ зазначили, що верховенство права слід розуміти, зокрема, як механізм   забезпечення контролю   над   використанням влади державою та захисту людини від свавільних дій державної влади.

Одним із елементів конституційного принципу верховенства права є принцип   правової визначеності.

Юридична визначеність є ключовою у питанні розуміння верховенства права; держава зобов'язана дотримуватися та застосовувати у прогнозований і послідовний спосіб ті закони, які вона ввела в дію; тобто дотримуватися  зобов'язань   або  обіцянок,  які  взяла  на  себе  держава  перед людьми.

КСУ, дослідивши правовідносини, пов’язані зі змінами підстав реалізації права на пенсію на пільгових умовах з урахуванням відповідного стажу роботи. Таким чином особи, що належать до вказаної категорії працівників, передбачали призначення пенсій. Однак зміна умов призначення пенсій цим особам, з урахуванням наявності відповідного стажу роботи, призвела до такого нормативного регулювання призначення пенсій, яке суттєво вплинуло на очікування вказаних осіб, погіршило їх становище стосовно права на призначення пенсій, що має реалізовуватися при зміні нормативного регулювання лише у разі справедливого поліпшення умов праці та впевненості у настанні відповідних юридичних наслідків, пов’язаних із реалізацією права виходу на пенсію.

Таким чином, внесені зміни, якими передбачено поетапне підвищення на 5 років віку виходу на пенсію на пільгових умовах з урахуванням відповідного стажу роботи та на пенсію за вислугу років для таких працівників, порушують легітимні очікування таких осіб, а отже, суперечать Конституції України, тобто порушують принцип верховенства права. Відповідно мають бути скасовані.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Конституційному Суді відбулася робоча зустріч очільника КСУ Олександра Тупицького та заступника голови Суду Сергія Головатого з Головою Представництва Європейського Союзу в Україні, Послом ЄС Матті Маасікасом та працівником Політичного відділу Представництва Європейського Союзу в Україні Дмитром Горчаковим

Також ми повідомляли, що у Конституційному Суді обговорили новації у сфері прав людини.

Додамо, що Верховна Рада оголосить конкурс на посаду судді КСУ, але тільки на одну.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді