У Конституційному Суді обговорили новації у сфері прав людини

10:23, 24 января 2020
Учасники заходу обмінялися думками щодо цього питання.
У Конституційному Суді обговорили новації у сфері прав людини
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Конституційному Суді України відбувся науково-практичний захід «Новації у сфері прав людини: міжнародний та європейський досвід для України», організований Судом спільно з Європейським центром верховенства права та Центром дослідження верховенства права і релігії Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, інформує відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу.

Участь у ньому взяли Голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький, судді КСУ Сергій Головатий, Віктор Городовенко, Віктор Колісник, Василь Лемак, Сергій Сас, Петро Філюк, суддя КСУ у відставці Михайло Костицький та керівництво Секретаріату Суду. Також серед запрошених були судді Верховного Суду та науковці. Модерував захід Голова Європейського центру верховенству права, доктор юридичних наук, професор Дмитро Лученко.

Під час виступу Олександр Тупицький наголосив, що зустріч присвячена обговоренню актуальних змін у сфері розуміння прав людини, вивчаючи сучасний світовий та європейський правовий досвід. Адже життя не стоїть на місці, обставини та умови  реалізації прав  змінюються, відтак у конкретній справі щодо захисту прав необхідно правильно розставляти акценти, звертати увагу на моменти, які раніше, можливо, були відсутні або не мали принципового значення.

Змістовним та цікавим був виступ керівника Центру дослідження верховенства права і релігії Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Дмитра Вовка на тему: «Свобода релігії або переконань та безпека». Запрошені дізналися про низку критеріїв аналізу законодавства, політики, адміністративної та судової практики, якими держави-члени ОБСЄ мають керуватися, забезпечуючи як свободу релігії, так і безпеку громадян, їх об’єднань, суспільства в цілому.

У ході науково-практичного заходу професор, доктор юридичних наук, член-кореспондент НАПрН України Оксана Капліна презентувала наукове видання судді Європейського суду з прав людини Пауло Пінто де Альбукерке «Окрема думка. Шлях до справедливості».

Науковець, яка є редакторкою-упорядником видання українською зазначила, що книга є першою в Україні збіркою перекладів окремих думок до рішень Європейського суду з прав людини. За її словами в цьому виданні в окремих думках судді ЄСПЛ зазначено основні аспекти у сфері захисту прав людини.

Також вона звернула увагу на те, що окремі думки Пауло Пінто де Альбукерке відрізняються індивідуальним авторським стилем, генеруванням креативних підходів та ідей.

Учасники заходу обмінялися думками та висловили сподівання, що такі зустрічі стануть систематичними.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Конституційному Суді відбулася робоча зустріч очільника КСУ Олександра Тупицького та заступника голови Суду Сергія Головатого з Головою Представництва Європейського Союзу в Україні, Послом ЄС Матті Маасікасом та працівником Політичного відділу Представництва Європейського Союзу в Україні Дмитром Горчаковим. 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси