У Раду внесли законопроект про державну реєстрацію

08:30, 4 февраля 2020
Уряд хоче врегулювати питання здійснення повноважень у сфері державної реєстрації.
У Раду внесли законопроект про державну реєстрацію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Верховної Ради України з’явився текст законопроекту №2803 «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з впорядкуванням діяльності у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань». Ініціатором схвалення законопроекту став Кабінет Міністрів України, а написали його представники Міністерства юстиції.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що урядом поставлено завдання комплексно врегулювати питання здійснення повноважень у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та бізнесу без участі районних державних адміністрацій (РДА). Для цього потрібно врегулювати законодавство.

Також наголошується на необхідності якнайшвидшого переведення частини реєстраційних послуг в електронну форму. Зокрема, створення умов для проведення реєстраційних дій на підставі судових рішень в електронній формі та заяв, поданих в електронній формі через особистий кабінет заявника, за умови його ідентифікації за допомогою кваліфікованого електронного цифрового підпису або інших альтернатив.

Що пропонується

Законопроектом пропонується виключення РДА з числа суб’єктів державної реєстрації, делегування частини повноважень у цій сфері речових прав на нерухоме майно та бізнес посадовим особам Міністерства юстиції України та/або його територіальним органам.

До таких повноважень пропонується, зокрема, віднести проведення державної реєстрації та інших реєстраційних дій на підставі судових рішень, що набрали законної сили, які отримуються у результаті інформаційної взаємодії Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру судових рішень і мають наслідком зміну відомостей у відповідних реєстрах, заборону вчинення реєстраційних дій, а також державну реєстрацію на підставі документів, що подаються заявниками в електронній формі.

Передбачається, що такі заяви громадян та юридичних осіб в електронній формі можуть бути подані незалежно від місцезнаходження останніх, а їх опрацювання для заявників здійснюватиметься з мінімальними затратами часу та ресурсів. Зазначене відповідає Концепції електронного урядування в Україні та має сприяти зменшенню проявів рейдерства.

У зв’язку зі зміною складу суб’єктів державної реєстрації зберігання реєстраційних справ у паперовій та формування їх в електронній формах покладатиметься на територіальні органи Міністерства юстиції України.

Також на законодавчому рівні закріплюється принцип екстериторіальності державної реєстрації нерухомості, розташованої в межах Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей.

Крім того, з метою оптимізації та впровадження нової ефективної моделі державної реєстрації у законопроекті передбачаються норми, спрямовані на запобігання проявам рейдерства, такі як внесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей паперових носіїв інформації про речові права, зареєстровані до 1 січня 2013 року; підписання протоколу всіма учасниками товариства з обмеженою відповідальністю, що брали участь у загальних зборах у разі прийняття загальними зборами учасників рішення щодо обрання одноосібного виконавчого органу товариства або членів колегіального виконавчого органу тощо.

Дещо спрощується механізм встановлення повноважень особи представника, що звертається для проведення реєстраційних дій, а саме нотаріальна посвічена довіренність не вимагатиметься у випадку проведення реєстраційних дій щодо державного органу або органу місцевого самоврядування.

На виконання вимог Указу Президента України №837 в частині позбавлення Міністерства юстиції України повноважень щодо прийняття рішень про скасування реєстраційних дій у сфері державної реєстрації юридичних та фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, скасування рішень про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та запровадження виключно судового порядку оскарження рішень державних реєстраторів тощо — проектом пропонується виключити статті 34 та 37 Закону про реєстрацію, що регулюють питання оскарження рішень, дій або бездіяльності у сфері державної реєстрації до Міністерства юстиції. Набрання чинності цією нормою Закону передбачено 1 січня 2022 року.

Також передбачається внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань». Зокрема, чітко прописано, які документи подаються заявником для державної реєстрації постійно діючої арбітражної установи:

1) заява про державну реєстрацію постійно діючої арбітражної установи;

2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління засновника про створення постійно діючої арбітражної установи;

3) установчі документи постійно діючої арбітражної установи (положення, регламент).

Для державної реєстрації змін до відомостей про постійно діючу арбітражну установу подаються так самі документи плюс положення, регламент у новій редакції — у разі внесення змін, що містяться в установчих документах постійно діючої арбітражної установи.

Відтепер розгляд документів, поданих для державної реєстрації та проведення інших реєстраційних дій, здійснюється у день їх надходження (а не впродовж 24 годин, як раніше). А в разі надходження документів для державної реєстрації та проведення інших реєстраційних дій після 15-ї години робочого дня або у вихідний чи святковий день, їх розгляд здійснюється не пізніше наступного робочого дня.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Верховній Раді зареєстрували проект закону №2794 про внесення змін до Закону України «Про Кабінет Міністрів України» щодо Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації, який був поданий за ініціативи Кабінету Міністрів України.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси