Зарплата працівників апарату судів забезпечена на рівні 2 тисяч грн: яких заходів вживають РСУ і ДСА

07:30, 7 февраля 2020
Виходячи з річного обсягу видатків на оплату праці працівників апарату судів, їх середньомісячна зарплата забезпечена на рівні двох тисяч гривень.
Зарплата працівників апарату судів забезпечена на рівні 2 тисяч грн: яких заходів вживають РСУ і ДСА
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Ради суддів України Богдан Моніч після засідання Комітету ВР з питань правової політики 5 лютого прокоментував «Судово-юридичній газеті» ситуацію із зарплатою працівників апарату судів.

«Ситуація з виплатою зарплати апарату на постійному контролі РСУ та ДСА. У цих питаннях ми у постійній комунікації. Але слід розуміти, що на сьогодні є величезний дефіцит видатків на оплату праці працівників апарату судів, закладений у бюджеті поточного року.

Виходячи з річного обсягу видатків на оплату праці працівників апарату судів, їх середньомісячна зарплата забезпечена на рівні 2 тисяч гривень.

Без додаткового виділення коштів з бюджету цю проблему ніяк не вирішити, і кошти потрібні чималі — близько 6 мільярдів гривень.

Кінцева сума буде також залежати від термінів призначення і кількості нових суддів, котрі вже пройшли конкурсні процедури і на яких у бюджеті передбачені кошти.

Усвідомлюючи критичність ситуації, ДСА під час складання розпису державного бюджету вдалося вирішити в Міністерстві фінансів питання щодо наближення видатків на оплату праці з четвертого кварталу на перший.

Крім того, зважаючи на те, що у січні не було вирішено питання щодо призначення ВРП нових суддів, передбачені для них на січень кошти були розподілені між судами для виплати працівникам апаратів судів, що мало б забезпечити суди коштами для апарату у цьому місяці на рівні 15 тисяч гривень середньої заробітної плати з урахуванням диференціації за юрисдикціями судів та посадами працівників.

Проте, щоб виплатити таку заробітну плату, необхідно мати достатню величину нарахувань на заробітну плату. Однак і за цією статтею в бюджеті закладено серйозний дефіцит, що призвів до розбалансування зарплати з нарахуваннями.

Зважаючи на цю обставину, ДСА рекомендувала судам здійснити нарахування заробітної плати за січень у межах наявних бюджетних призначень, а виплату здійснити двома траншами, а саме: у січні пропорційно наявним призначенням на нарахування, та на початку лютого виплатити різницю, задіявши призначення лютого на нарахування.

Таким чином мала бути забезпечена названа мною січнева середньомісячна зарплата в розмірі 15 тисяч гривень, що включала в себе певний рівень стимулюючих виплат.

Проте, напевно, не всі ТУ ДСА скористалися рекомендаціями ДСА, зважаючи на наявний серйозний річний дефіцит видатків, та побоялися платити стимулюючі виплати.

Різні підходи у цьому питанні призвели до збурення у соціальних мережах. Наразі РСУ це питання вивчається більш детально. Мета — розібратися, у яких областях не було виплачено стимулюючі виплати та з якої причині. Аналогічне доручення перед засіданням Комітету ВРУ дав і Голова ДСА за підсумками наради з керівниками ДСА», — підкреслив Богдан Моніч.

Як стало відомо «Судово-юридичній газеті», проблема в деяких областях полягає у різних підходах територіальних управлінь ДСА. Так, не вистачає бюджетних призначень для сплати ЄСВ. В деяких ТУ ДСА нараховують премії, надбавки — і заходять у борг на наступний місяць. А деякі керівники ТУ ДСА посилаються на положення Бюджетного кодексу, згідно з якими, якщо є хоча б якась заборгованість, то заборонено виплачувати будь-які стимулюючі виплати.

Нагадаємо, працівники апаратів судів повідомили, що за січень вони отримали 5-7 тисяч гривень.

Що планує робити з цією проблемою РСУ, дивіться в сюжеті «Право ТВ».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки