Міністр культури розкрив нові деталі законопроекту про дезінформацію

18:15, 11 февраля 2020
Володимир Бородянський переконаний, що законопроект є відповідальністю влади перед суспільством, а не способом контролю.
Міністр культури розкрив нові деталі законопроекту про дезінформацію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Лише 11% українців можуть відрізнити фейкову інформацію. Про це зазначив міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський в інтерв’ю РБК-Україна, аналізуючи причини винесення на розгляд суспільства законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації».  

 За його словами, цей законопроект не зареєстрований в Раді.

«У нас є окрема Доктрина інформаційної безпеки України, в якій чітко написано, що в нас повинна бути програма захисту від дезінформації. І протягом двох чи трьох років нічого не було в цьому зроблено.

Ми взялися за це непросте завдання і написали проект, який ми почали обговорювати з суспільством. Мені кажуть, що ми не так написали, не так обговорюємо. Але я вважаю, що ми так обговорюємо, тому що іншого шляху обговорення немає,» - зазначив міністр і додав, що він міг з командою вирішувати долю даного законопроекту малими групами, однак обрав шлях публічності.

Відповідаючи на питання стосовно створення журналістських асоціацій, він відзначив, що це європейський досвід.

«Ми розуміємо, в якому токсичному і маніпулятивному середовищі ми живемо. І завдання було зробити так, щоб на стартовому етапі зменшити обсяг маніпуляцій. Тобто люди, які прийдуть від цих організацій – вони представляють більшість спільноти. Щоби не було такої історії, що новостворені організації, які швидко створюються, спаплюжать всю ідею. Якщо є інший спосіб зробити так, щоб вона на старті стала тією організацією, до якої буде високий рівень довіри – прекрасно,» - відзначив Бородянський і додав, що це механізм відповідальності держави перед громадянами, а не контроль над медіа.

«У нас є дослідження, яке говорить, що тільки 11 відсотків громадян можуть відрізнити фейк від правди, 89 відсотків не можуть,» - констатував міністр.

Також Бородянський не виключив введення прес-карти як це робиться у Франції.

«Наприклад, є прес-карта. Вона видається у Франції також людям, які дотримуються етики. Навіть у Національній спілці журналістів описаний механізм видачі міжнародної прес-карти, в якому є дотримання стандартів журналістики. Якщо ви хочете міжнародну прес-карту, ви маєте надати, здається, дві рекомендації і дотримуватися стандартів. Але це зараз формальність. Ми хочемо цю формальність перетворити на практику, яка діє,» - сказав він.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що міністр культури презентував законопроект про протидію дезінформації. Ми писали про ключові тези міністра під час виступу.

У свою чергу, Національна спілка журналістів виступає категорично проти закону про протидію дезінформації, презентованого Міністерством культури. Журналісти впевнені, що документ спрямований на встановлення контролю влади над українськими медіа.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду