Чи зможуть суди зупиняти державні торги і тендери: знов зміни до КАСУ

14:22, 14 февраля 2020
Народні депутати від Слуги народу вирішили виправити закон Зеленського щодо порядку забезпечення позову в адмінсудочинстві як такий, що звужує права громадян.
Чи зможуть суди зупиняти державні торги і тендери: знов зміни до КАСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, не так давно, 8 лютого набув чинності закон Президента Володимира Зеленського, який змінив судовий процес у цивільних, адміністративних і господарських справах.

Йдеться про закон який було прийнято 15 січня 2020 року №460-ІХ «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ» (законопроект №2314).

«Судово-юридична газета» раніше детально розбирала, які зміни до адміністративного судочинства передбачені цим законом.

Зокрема за новим законом не допускається вжиття заходів забезпечення позову, які полягають в (або мають наслідком) припиненні, відкладенні, зупиненні чи іншому втручанні у проведення конкурсу, аукціону, торгів, тендера чи інших публічних конкурсних процедур, що проводяться від імені держави (державного органу), територіальної громади (органу місцевого самоврядування) або за участю призначеного державним органом суб'єкта у складі комісії, що проводить конкурс, аукціон, торги, тендер чи іншу публічну конкурсну процедуру.

На думку  нардепів від «Слуги народу» Олександра Ткаченка, Валеря Стернійчука, Івана Шинкаренка, а також депутата від «ОПЗЖ» Антоніни Славіцької та від «Батьківщини» Володимира Кабаченко законодавець таким чином обмежив гарантії людини і громадянина на поновлення порушених прав та заклав нерівність учасників процесу перед законом і судом, надавши преференції одному з учасників судочинства.

В зв’язку з цим народні обранці зареєстрували законопроект №3026 «Про внесення зміни до статті 151 Кодексу адміністративного судочинства України (щодо можливості вжиття судом заходів забезпечення позову)».

Вони пропонують викласти в новій редакції ч. 6 ст. 151 КАСУ та встановити, що не допускається вжиття заходів забезпечення позову, які мають своїм наслідком припинення, відкладення чи зупинення процедур публічних закупівель. Таким чином, з КАСУ виключаються норми про інші умови.

Новим законом Президента також було внесено зміни до статті 151 КАСУ відповідно до яких не допускається забезпечення позову шляхом зупинення актів Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, КДКП та органів, що здійснюють дисциплінарне провадження щодо прокурорів, та встановлення для них заборони або обов'язку вчиняти певні дії.

У законопроекті пропонується внести зміни і до цих положень та виключити з вказаного переліку органи, що здійснюють дисциплінарне провадження щодо прокурорів.

Також ми повідомляли, що суди більше не зможуть зупиняти державні конкурси та тендери.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва