Верховний Суд визначив правові підстави зміни виду користування земельної ділянки в межах її цільового призначення

11:05, 15 февраля 2020
Кожна категорія земель має узагальнене цільове призначення, що визначає специфіку її особливого правового режиму.
Верховний Суд визначив правові підстави зміни виду користування земельної ділянки в межах її цільового призначення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Зміна виду використання земельної ділянки в межах однієї категорії земель (за виключенням земель сільськогосподарського призначення та земель оборони), здійснюється її власником самостійно з урахуванням містобудівної документації та документації із землеустрою.

До такого висновку дійшла колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду під час розгляду у касаційному порядку адміністративної справи №263/13201/15-а за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю до Маріупольської міської ради про визнання дій незаконними та зобов’язання вчинити певні дії.

Суть спору полягає у тому, що відповідачем за результатами перевірки товариства складено акт, яким встановлено, що позивачем використовується земельна ділянка із земель житлової та громадської забудови за цільовим призначенням: для роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах (функціонування торгівельного павільйону), але використовується під розміщення кафе, що є порушенням статей 96, 211, 212 Земельного кодексу України.

На підставі цього посадовою особою відділу землеустрою та охорони земель Управління земельних відносин Маріупольської міської ради винесено попередження про усунення порушення вимог земельного законодавства, яке позивач вважає неправомірним та просить скасувати у судовому порядку.

Верховний Суд, скасовуючи рішення суду апеляційної інстанції, залишив у силі постанову суду першої інстанції. Зокрема, колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду погодилась з висновками суду першої інстанції про те, що відповідач діяв у межах своїх повноважень згідно з вимогами закону.

Так, відповідач перевірив дотримання режиму використання земельної ділянки до цільового призначення, в результаті чого встановив використання її не за цільовим призначенням. Мова йде про розміщення кафе, хоча цільовим призначенням відповідної земельної ділянки згідно з договором оренди є роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах (функціонування торгівельного павільйону). Далі відповідач з’ясував обставини і суть скоєного правопорушення земельного законодавства, встановив особу, яка здійснила правопорушення земельного законодавства.

Верховний Суд сформулював правовий висновок про те, що кожна категорія земель має узагальнене цільове призначення, що визначає специфіку її особливого правового режиму. Земельні ділянки, віднесені до однієї категорії, можуть використовуватися за різними видами цільового призначення. За проектами землеустрою та з дотриманням відповідної процедури здійснюється лише зміна цільового призначення земельних ділянок, а віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень суб’єкта владних повноважень. Цільове призначення конкретної земельної ділянки фіксується у рішенні уповноваженого органу про передачу її у власність або надання у користування та в документі, що посвідчує право на земельну ділянку.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала про практику ЄСПЛ щодо зміни цільового призначення земельної ділянки.

Крім того, ми аналізували практику Верховного Суду щодо передачі земельної ділянки у власність за давністю користування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей