Як зрушити процес формування ВККС: голова Комітету з питань правової політики прокоментував можливі варіанти

16:05, 25 февраля 2020
Якщо розширити перелік міжнародних організацій, що можуть рекомендувати експертів до конкурсної комісії з обрання ВККС, ситуація може зрушити з місця — Андрій Костін.
Як зрушити процес формування ВККС: голова Комітету з питань правової політики прокоментував можливі варіанти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін 25 лютого під час «Форуму реформ: на шляху до Вільнюса» розповів про ситуацію з блокуванням створення нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС). Нагадаємо, наразі через нестворення ВККС в Україні неможливо заповнити вакансії в судах, і декілька судів вже зовсім припинили роботу. Окрім того, ряд суддів не мають повноважень на здійснення правосуддя. Раніше «Судово-юридична газета» писала, чому формування ВККС виявилося під загрозою.

«Було намагання парламенту надати більшу довіру до формування ВККС шляхом залучення міжнародних експертів. Ця формула не спрацювала. Ми можемо багато говорити про це.

Формула, закладена в Законі 193-IX (законопроект Президента Зеленського №1008 про судову реформу – прим. ред.), передбачає можливість обрання міжнародних експертів зі складу тих експертів, які працювали в ГРМЕ при обранні суддів Антикорсуду. Але тоді вони були фільтром доброчесності, бо самих суддів після проходження цього фільтру обирала ВККС.

Зараз же в моделі Закону 193 було передбачено, що саме ці представники міжнародних організацій спільно з 3 членами від РСУ будуть обирати склад ВККС. Однак міжнародні організації не надали своїх представників.

Були пропозиції від інших міжнародних організацій. Але якщо вчитатися буквально в цю норму закону, то виникає питання: чи можуть саме ці міжнародні експерти бути тими міжнародними експертами, які передбачені законом 193?

Якщо ми дійдемо висновку, що ми маємо розширити перелік міжнародних організацій, які можуть рекомендувати експертів, то ця технічна ситуація може зрушитися з місця», — зазначив Андрій Костін.

Нагадаємо, раніше у Вищій раді правосуддя розповіли, як може бути вирішена ситуація з формуванням ВККС.  Один зі шляхів — це внесення змін до закону «Про судоустрій і статус суддів».

Також Андрію Костіну поставили питання стосовно останнього рішення КСУ.

«Зараз маємо свіже рішення КСУ, яке вирішило найбільш проблемне питання попередньої судової реформи. Тому що під час попередньої судової реформи було ліквідовано Верховний Суд України.

Коли я спілкувався з колегами, які були дотичні до ухвалення такого рішення стосовно ліквідації ВСУ, я завжди ставив питання: мабуть, було враження, що ВСУ був в такому становищі, що не можна було його реорганізувати, але давайте будемо відверті: було багато питань до попереднього КМУ чи Верховної Ради, але ні в кого не виникло ідеї ліквідувати уряд чи парламент.

Я не можу сказати, що Закон 193 — це повноцінна реформа. Це було намагання вдосконалити систему, яка перестала користуватися довірою як професіоналів, так і суспільства. Я маю на увазі діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Неможливо було і владнати ситуацію з ВСУ, і ця ситуація була досить ганебною. Тому, коли ми зараз маємо рішення КСУ, ми разом з експертами відпрацьовуємо модель, яким чином парламент буде реагувати, щоб виправити цю помилку, і здійснити певні кроки, щоб владнати цю ситуацію»,  зазначив Андрій Костін.

Також він зауважив, що у планах парламенту  покращення доступу до правосуддя, вирішення проблеми єдності та сталості судової практики. «За допомогою фільтрів ми плануємо більшість спорів перевести до апеляційної інстанції, і ВС буде відповідати за формування судової практики»,  зазначив він.

Окрім того, Верховна Рада займеться розвитком альтернативного розв’язання спорів. Це завдання вдосконалити процедуру досудового врегулювання спору за участі судді, впровадження інституту мирових суддів тощо.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська