КЗпП доповнять нормами про часткову кваліфікацію та професійні стандарти

16:20, 7 апреля 2020
Комітет рекомендував Раді законопроект, якій запроваджує часткову кваліфікацію працівників.
КЗпП доповнять нормами про часткову кваліфікацію та професійні стандарти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував Верховній Раді України включити в порядок денний законопроект № 2481 від 21.11.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо кваліфікації, як фактору адаптації та мобільності українця».

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю України та Закону України «Про оплату праці» в частині визначення терміну часткова кваліфікація, встановлення пріоритетності професійних стандартів над кваліфікаційними характеристиками, зміни суб’єкту, уповноваженого на затвердження професійних стандартів.

В КЗпП пропонується включити статтю 4-1, яка буде визначати, що таке професія, кваліфікація та часткова кваліфікація.

В розумінні ініціаторів законопроекту:

Вид занять (професія) – діяльність особи, яка вимагає певного рівня освіти чи підготовки та може складатись з кваліфікацій.

Професійна кваліфікація (повна професійна кваліфікація) – визнана суб’єктом, уповноваженим на оцінювання і визнання результатів навчання осіб, та засвідчена відповідним документом стандартизована сукупність здобутих особою компетентностей та/або результатів навчання, що дозволяють виконувати трудові функції.

Часткова професійна кваліфікація – кваліфікація, яка свідчить про здобуття особою частини компетентностей та/або результатів навчання, які визначені відповідним освітнім та/або професійним стандартом.

Наявність у особи повної професійної кваліфікації дозволяє їй виконувати повний набір трудових функцій у межах виду занять (професії).

Наявність у особи часткової професійної кваліфікації надає їй право виконувати трудові функції лише визначеної частини кваліфікації.

Певні види занять (професій) не потребують наявності у особи повних або часткових професійних кваліфікацій.

Мова піде також і про класифікатор професій.

Класифікатор професій буде складатися з видів занять (професій), які формується з професійних кваліфікацій.

Професійні стандарти будуть затверджуватися репрезентативними всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців за погодженням з репрезентативними всеукраїнськими об’єднаннями професійних спілок.

Таке погодження не вимагається, якщо розробником професійних стандартів є галузева (міжгалузева) рада, до складу якої входять представники професійних спілок та їх об’єднань.

У разі відсутності репрезентативних всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців, до сфери діяльності яких відносяться відповідні професійні стандарти, останні затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного розвитку.

Сьогодні обов’язок затвердження професійних стандартів та ведення Реєстру професійних стандартів покладається на Мінекономіки згідно з Порядком розроблення та затвердження професійних стандартів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31.05.2017 № 373.

Раніше «Судово-юридична газета» дізналася, як депутати хочуть здешевити продукти харчування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде