Розширення повноважень нацгвардії: коментар автора законопроекту

19:03, 10 апреля 2020
Військовослужбовці строкової служби не зможуть виписувати адміністративні протоколи.
Розширення повноважень нацгвардії: коментар автора законопроекту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Військовослужбовці Національної гвардії (НГУ), які проходять строкову службу, не будуть залучені до складання адміністративних протоколів. Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначив один із авторів законопроекту №3105 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правових засад діяльності Національної гвардії України» Олександр Бакумов.

Даний законопроект надає НГУ поліцейські функції.

Експерт з «Центру політико-правових реформ» Євген Крапивін розкритикував деякі  положення даного законопроекту.

«Наділення повноваженнями притягувати правопорушників до адміністративної відповідальності автори законопроекту обґрунтовують зростанням злочинності та недостатнім забезпеченням громадського порядку. Якщо тепер військовослужбовці Нацгвардії залучаються лише до спільного патрулювання з поліцією, то відповідно до змін, які пропонуються законопроектом, вони зможуть робити це самостійно, бо отримають повноваження притягувати до адміністративної відповідальності, приміром, за куріння чи вживання алкоголю в заборонених місцях, дрібну крадіжку тощо. Крім того, в окремих випадках їм дадуть право проводити особистий, а також огляд речей і доставляти до відділення поліції.

Одначе проблема в тому, що програма підготовки нацгвардійців не передбачає вивчення Кодексу про адміністративні правопорушення. Їх готують, радше, фізично протистояти людям, аніж кваліфікувати правопорушення, водночас ввічливо пояснюючи людині, в чому саме її звинувачують. Це кардинально різні програми професійної підготовки. Поліцейські функції має виконувати сервісний цивільний орган — Нацполіція. Патрульних поліцейських не лише готують за відповідними програмами, вони ще й мають запобіжники від свавілля: нагрудні знаки, за номером яких згодом можна ідентифікувати недоброчесного поліцейського, і боді-камери», — написав експерт на своїй сторінці у Facebook.

Він переконаний, що це швидше питання ефективного розподілу ресурсів. «Набагато ефективніше виділити додаткові ресурси на патрульну поліцію, що має досвід підготовки своїх працівників, які краще підготовлені й екіпіровані для таких завдань, аніж створювати з нуля паралельну систему в Нацгвардії.

Це, очевидно, найслабша частина законопроекту. Вона може бути повністю вилучена під час доопрацювання законопроекту до другого читання, якщо звісно, він не буде відхилений під час розгляду в першому читанні.

На додачу — Концепція розвитку сектора безпеки і оборони України (затверджена Указом президента у 2016 р.) передбачає поступове наближення Нацгвардії, за показниками бойової та спеціальної підготовки, технічного оснащення та всебічного забезпечення, до стандартів НАТО. Тобто орган розвивається у бік мілітаризації, а не в напрямі до надання сервісних послуг населенню»,  підсумував експерт.

У свою чергу Олександр Бакумов впевнений, що всі погрішності будуть доопрацьовані. Далі публікуємо інтерв’ю із народним депутатом.

Які механізми протидії зловживанню співробітників НГУ Ви бачите?

Я все ж таки вважаю, що у нас в Україні діють інші органи, які покликані забезпечувати нагляд за дотриманням процедур. Якщо посадові особи, зокрема Національної гвардії, будуть вчиняти правопорушення, чи будуть упередженими, то тут мають право реагувати і органи прокуратури, і органи внутрішньої безпеки Національної поліції. Ми зараз подивимося, як це буде концептуально розвиватися, але вказані мною органи мають бути запобіжниками від зловживань з боку нацгвардійців.

Чи наділять нацгвардійців правом виписувати адміністративні протоколи постійно, чи це явище матиме тимчасовий характер?

Національна гвардія з минулого літа самостійно несе службу щодо забезпечення громадського порядку та безпеки. На сьогоднішній день у законі «Про національну гвардію» вже викладені повноваження НГУ щодо застосування поліцейських засобів як превентивних, так і примусових. І ми нічого тут не додаємо, а лише узгоджуємо правові норми Закону «Про національну гвардію» з Кодексом «Про адміністративні правопорушення» в частині можливості складання адміністративного матеріалу по адміністративних правопорушеннях, які пов’язані із громадським правопорядком. І коло адміністративних правопорушень доволі обмежене, де нацгвардійці мають право складати адміністративні протоколи, але не притягати до відповідальності.

Чи нададуть співробітникам НГУ зброю?

Якщо ми звернемося до діючого Закону «Про національну гвардію», і там вказано, що нацгвардієць користується всіма тими засобами, які є у поліцейського, то, звісно, він має право на отримання зброї та спеціальних засобів.

ГНЕУ рекомендує, аби співробітники НГУ представлялися громадянам в порядку, як і представники поліції. Чи будуть внесені дані правки?

До другого читання такі норми будуть додані. Зокрема, на вимогу громадянина представники НГУ повинні будуть представитися, пред’явити службові посвідчення. Службові жетони на сьогоднішній день вони вже мають. А тому це буде доопрацьовано. Стосовно застереження громадських організацій (Харківської правозахисної групи) у використанні технічних засобів, то у законопроекті закладалися саме заходи, які є публічними, тобто не проведення якихось негласних дій, а використання бодікамер, які є у поліцейських, що мають автоматично фіксувати правопорушення. А тому до другого читання такі моменти, про які наголошувало Головне науково-експертне управління Верховної Ради і частково громадські організації, будуть враховані.

Більшість нацгвардійців, як і представників поліції, не мають юридичної освіти. Чи заплановані курси, аби підвищити їхній рівень знань, щоб вони не перевищували свої обов’язки і розуміли межі повноважень?

Наявність юридичної освіти для складання адміністративних матеріалів ніде не вимагається. Я з Вами повністю погоджуюся, що особи, які залучені до даного процесу, мають правильно кваліфікувати дії і мати можливість правильно скласти протокол. На сьогоднішній день, за інформацією командувача НГУ генерала Балана, понад 600 військовослужбовців пройшли спеціалізовану підготовку в закладах вищої освіти МВС і мають відповідні сертифікати підготовки, зокрема по складанню адміністративних правопорушень. І саме ця компонента буде забезпечена під час несення служби із забезпечення громадського порядку. Надалі вони будуть розширюватися, і зрозуміло, що людей некомпетентних, які не зможуть це професійно зробити, долучати не будуть. Ми також виокремили службовців строкової служби, яких не допускаємо до цього. І впевнений, що до другого читання будуть введені ще додаткові обмеження стосовно залучення військовослужбовців. Але це все буде зроблено в комунікації з Національною гвардією, поліцією і представниками громадських організацій.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду