Банкрутство під час карантину: депутатам пропонують заборонити відкриття проваджень

13:15, 15 апреля 2020
Рада дозволить проводити збори та комітет кредиторів дистанційно або шляхом опитування.
Банкрутство під час карантину: депутатам пропонують заборонити відкриття проваджень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді включити законопроект «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства (щодо недопущення зловживань у сфері банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» (реєстр.№ 3322) до порядку денного сесії Верховної Ради України та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу і в цілому.

Законопроектом вносяться зміни до Кодексу України з процедур банкрутства, які стосуються запровадження тимчасових механізмів на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Депутати вважають, що у зв’язку з тим, що велика кількість суб’єктів господарювання опиниться під загрозою банкрутства через економіко-соціальні наслідки оголошеної ВООЗ пандемії, існує необхідність передбачити компенсаторні механізми, які дозволять таким суб’єктам отримати час і можливість для відновлення платоспроможності.

Проектом пропонується доповнити Прикінцеві положення Кодексу України з процедур банкрутства новими нормами:

- дозволили проводити збори та комітет кредиторів дистанційно у режимі відеоконференції. Носії відеозапису такої відеоконференції стануть додатком до протоколу зборів та комітету кредиторів. Правда, протокол зборів або комітету кредиторів буде підписуватися арбітражним керуючим одноосібно;

- крім того, збори та комітет кредиторів пропонують також проводити шляхом опитування.

Для цього пропонується встановити наступний механізм.

Арбітражний керуючий надсилає всім учасникам зборів кредиторів або членам комітету кредиторів боржника відповідний запит з проектом рішення із запропонованого питання (питань). У такому запиті зазначаються адреса, на яку кредитори мають надіслати свою відповідь з прийнятим рішенням (за, проти чи утримався), і строк, протягом якого вони мають це зробити. Надсилання кредиторам запитів здійснюється на адреси електронної пошти, вказані кредиторами в заявах з вимогами до боржника, заявах по суті справи або заявах з процесуальних питань. У разі, якщо в кредитора відсутня адреса електронної пошти, запит може надсилатись поштовим відправленням. В такому разі строк проведення опитування повинен враховувати строки перебігу поштової кореспонденції. Кредитор надсилає прийняте ним рішення арбітражному керуючому протягом строку, вказаного в запиті. Рішення кредитора має бути безумовним. Відповіді, надіслані після закінчення встановленого строку, або такі, зміст яких не дає змоги встановити волевиявлення кредитора щодо порушеного арбітражним керуючим питання, не враховуються під час підрахунку результатів голосування з такого питання. Арбітражний керуючий зобов’язаний викласти прийняте рішення у формі протоколу, додати до нього копії відповідей усіх кредиторів, які взяли участь в голосуванні, та надіслати всім учасникам зборів кредиторів або членам комітету кредиторів в порядку, встановленому для надіслання запитів, протягом 10 днів з дати завершення строку на прийняття ним відповідей від кредиторів. Датою прийняття рішення вважається останній день строку, протягом якого учасники мали надіслати свої відповіді ініціатору письмового рішення.

При цьому арбітражний керуючий не буде нести відповідальності за невчинення дій, передбачених Кодексом у разі, якщо їх вчинення не відповідає вимогам карантину.

Депутати хочуть продовжити строки проведення попереднього засідання суду у справі про банкрутство (неплатоспроможність), звернення у межах провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) про визнання недійсними правочинів, вчинених боржником, дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, оголошення про проведення першого, повторного та (або) другого повторного аукціону, виконання плану санації чи реструктуризації боргів боржника, процедури розпорядження майном, ліквідації, реструктуризації боргів боржника та погашення боргів боржника.

Проектом пропонується встановити, що тимчасово, на період дії карантину та протягом 90 днів з дня його скасування, не допускається відкриття провадженнях у справах про банкрутство боржників – юридичних осіб за заявою кредиторів за вимогами до боржника, що виникли з 1 лютого 2020 року, та продовжується місячний строк для звернення до суду, встановлений частиною шостою статті 34 Кодексу.

Також пропонується, щоб комітет кредиторів та забезпечений кредитор (щодо майна, яке є предметом забезпечення) мав право прийняти рішення про зупинення проведення аукціонів з продажу майна боржника. У разі прийняття комітетом кредиторів та (або) забезпеченим кредитором (щодо майна, яке є предметом забезпечення) такого рішення, арбітражному керуючому заборонено здійснювати оголошення про проведення аукціону протягом 90 днів.

Законопроект також містить пропозицію щодо призупинення нарахування відсотків на зобов’язання боржника перед кредиторами, які реструктуризовані планом санації чи реструктуризації боргів боржника. Штрафні санкції за невиконання боржником таких зобов’язань не нараховуються. Прострочені зобов’язання, передбачені планом санації чи реструктуризації боргів боржника, підлягають розстроченню на строк виконання плану санації чи реструктуризації боргів боржника.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, з яких підстав суди закривають провадження щодо порушників карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді