Профспілки та роботодавці погрожують відкликати своїх представників з усіх фондів соціального страхування

12:55, 30 июня 2020
Подібну реакцію викликала законотворчість голови Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів та її колег із «Слуг народу».
Профспілки та роботодавці погрожують відкликати своїх представників з усіх фондів соціального страхування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 30 червня, на пленарному засіданні Ради, народний депутат Сергій Рудик оприлюднив спільну заяву Федерації профспілок України та Федерації роботодавців України, в якій останні законодавчі ініціативи авторства голови Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової та її колег із фракції «Слуг народу» названі антисоціальними, і які можуть призвести до розвалу системи соціального страхування та позбавлення працівників соціальних гарантій.

Зокрема, йдеться про законопроєкти №№ 2681, 2275, 3115. Основною метою першого законопроєкту є реституція майна оздоровниць, які були передані профспілкам у 1960 році. За оцінками Третьякової, вартість майна, яке було державним і знаходиться в управлінні профспілок, оцінюється в розмірі близько 2 мільярдів доларів. На цю суму можна поповнити державний бюджет, вважає голова парламентського комітету.

Два наступні законопроєкти стосуються змін у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, і зокрема, на випадок безробіття. Обидва ставлять на меті встановлення посиленого державного контролю над діяльністю фондів. Досягти даної мети пропонується таким чином:

  • переглянути принципи формування правлінь фондів соціального страхування;
  • змінити представництво сторін соціального діалогу в правлінні кожного Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування (десять представників держави та по чотири представники від застрахованих осіб і від роботодавців);
  • ліквідувати механізм черговості представників сторін на посадах голови правління і його заступників;
  • посилити державний контроль за діяльністю кожного Фонду шляхом надання КМУ функції призначення керівника виконавчої дирекції Фонду, а функції призначення заступників директора та керівників управлінь виконавчої дирекції Фонду надати директору виконавчої дирекції Фонду за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення.

Крім того, кошти соціального страхування пропонується включити до державного бюджету.

Федерації профспілок та роботодавців не сприймають такі зміни і вважають, що вони спрямовані на повне позбавлення контролю та впливу на рішення правлінь фондів соціального страхування з боку представників застрахованих осіб та роботодавців.

«Це може призвести до створення умов для корупційних ризиків», - говориться в спільній заяві.

В ній також нагадують, що в Україні з 2001 року запроваджено паритетне тристороннє управління системою загальнообов'язкового державного соціального страхування, що себе повністю виправдало під час кризових моментів новітньої української історії. Система соціального страхування, на відміну від системи соціального захисту, повністю та своєчасно забезпечувала необхідні виплати застрахованим особам.

«Запропоновані зміни не відповідають інтересам суспільства та нормам ратифікованих Україною конвенцій Міжнародної організації праці №№ 37, 39, 102, а також рекомендаціям МОП, які звертають увагу на необхідність посилення соціального діалогу трьох сторін. Таким чином, у разі ухвалення зазначених законопроектів і відмови здійснювати узгоджену політику в соціальній сфері ми змушені будемо припинити повноваження усіх своїх представників у складі фондів соціального страхування», - підсумовують федерації профспілок та роботодавців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді