Проблеми під час ЗНО: куди жалітися

19:25, 6 июля 2020
Традиційно в МОН створили гарячу лінію, куди можна звертатися.
Проблеми під час ЗНО: куди жалітися
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

25 червня тестуванням із математики стартувало Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Основна сесія триватиме до 17 липня. З 23 липня до 11 серпня абітурієнти, які з якихось причин не склали тести, зможуть це зробити під час повторної сесії. При цьому головна репетиція тестування – пробне ЗНО скасовано через пандемію, що викликає занепокоєння у експертів, адже учасники не змогли потренуватися і відчути сам дух тестування.

Але окрім пандемії, щороку є учасники, які вважають, що їм занизили результати тестів, які активно судяться. Інколи вибухають скандали, в які потрапляє керівництво Українського центру оцінювання якості освіти, коли чиновників звинувачують у підробці результатів тестування.

Цікавою є нещодавня постанова Верховного Суду. Зокрема, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу на постанову Київського апеляційного суду від 18 грудня 2018 року у справі № 761/9550/17. Дівчина, яка була студенткою КНУ імені Тараса Шевченка, вказувала, що махінації із результатами ЗНО не дозволили їй зайняти бюджетне місце на юридичному факультеті. Верховний Суд частково задовольнив її позов і вирішив, що справи про оскарження результатів ЗНО мають розглядати адміністративні суди. Тобто, якщо проблеми дійсно серйозні і особа вважає, що вона краще здала, чи могла б здати ЗНО, то треба йти до суду. Щоправда, розгляд справ може затягнутися на тривалий період.

Також у прес-службі Міністерства освіти і науки України (МОН) повідомили, що розпочали роботу консультативні лінії та приймальня громадян щодо вступної кампанії 2020. Вони працюватимуть до 15 вересня включно.

При цьому самі вступники, їхні батьки, члени приймальних комісій зможуть отримати відповіді щодо проведення вступної кампанії 2020, зокрема, реєстрації електронних кабінетів та подання  заяв, сертифікатів ЗНО, надання пільг тощо. Тож для кожної категорії питань працюватимуть телефонні лінії в Міністерстві освіти і науки, Урядовому контактному центрі, "Інфоресурс", Державній службі якості освіти.

При цьому вступники з тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької областей, Криму та Севастополя зможуть вступати без складання ЗНО. На основі лише вступних іспитів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що на сайті Міністерства освіти і науки України (МОН) оприлюднили проект положення «Про дистанційну форму здобуття загальної середньої освіти».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді