Збір за авторське право сплачується незрозуміло кому: у Саакашвілі вирішили розібратися

18:20, 9 июля 2020
Легальних імпортерів та виробників змушують сплачувати додаткові збори з техніки за авторське право.
Збір за авторське право сплачується незрозуміло кому: у Саакашвілі вирішили розібратися
Офіс простих рішень та результатів/facebook.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Офісі простих рішень під керівництвом Михайла Саакашвілі заявили, що легальних імпортерів та виробників змушують сплачувати додаткові збори з техніки за авторське право. Причому, на думку Офісу, ці збори йдуть організаціям колективного управління (ОКУ), і механізм передачі ними коштів авторам невідомий.

«А чи знаєте ви, що в ціні кожного смартфона, флешки чи телевізора, який ви придбали, закладений податок на… авторське право.

І це не те авторське право на використання бренду виробника техніки, про яке ви подумали. Це, друзі, податок на те, що ви, можливо, використаєте на своєму пристрої піратський контент! «Можливо використаєте», але платить кожен, розумієте?

І платите ви не державі, а такому собі ОКУ. Не чули про таких? Ми теж. Зараз пояснимо, що до чого.

Сьогодні говорили про це з представниками легальних виробників, дистриб'юторів, продавців техніки, електроніки та поліграфії.

Глобально проблема в тому, що під виглядом захисту авторських прав легальний бізнес заганяють в тінь, створюють навантаження на споживачів та ніяк не захищають інтереси авторів.

Легальних імпортерів та виробників змушують сплачувати додаткові збори з техніки за авторське право. Мовляв, через їх техніку потенційно може бути скопійований авторський твір. Це, наприклад, на домашньому принтері роздрукувати електронну книгу чи на телевізор записати фільм.

В наш абсолютно діджиталізований час це виглядає щонайменше абсурдно! І хоча суд визнав діючі збори протиправними, в Раді через законопроєкт 3377 "пропхали" правку, яка змушує легальних імпортерів та виробників сплачувати тарифи в невизначеному розмірі. Це було зроблено лише для того, щоб не виконувати рішення суду.

А вишенька на торті в тому, що всі ці збори надходять організаціям колективного управління (ОКУ), і механізм передачі ними коштів авторам незрозумілий. Платимо їх ми з кожного купленого нами пристрою, а самі автори невідомо чи щось з цього отримують.

Домовились будь-що не допустити прийняття цієї правки. А в подальшому - працюватимемо над розробкою нового законопроєкту, який б насправді захищав авторів та легальний бізнес», - зазначили в Офісі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки