Питання складання протоколу за прояв неповаги до Антикорупційного суду потребує законодавчого врегулювання

11:13, 17 июля 2020
Прояв неповаги до суду: в Раді суддів вважають, що стаття 185-3 КУоАП потребує більш чіткого врегулювання.
Питання складання протоколу за прояв неповаги до Антикорупційного суду потребує законодавчого врегулювання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Ради суддів України звернувся голова Державної судової адміністрації з проханням розглянути законопроект щодо змін до Кодексу про адміністративні правопорушення. А саме йдеться про статтю 185-3 КУпАП (прояв неповаги до суду). Зі свого боку, Мінюст запропонував в широкій дискусії обговорити ці проблеми, як повідомив доповідач з цього питання на засіданні РСУ 17 липня член РСУ Володимир Кравчук.

Отже, на думку голови ДСА, проблема складається з двох частин.

По-перше, КУпАП не передбачає можливість застосування статті 185-3, коли йдеться про вищі спеціалізовані суди, зокрема Вищий антикорупційний суд України. З цього приводу ВАКС звертався ще у січні.

Друга проблема постає щодо питання, чи можуть судові розпорядники складати такі протоколи, бо ВАКС не згадується у КУпАП. Окрім того, на думку авторів, звернення, в цілому, містить суперечність, чи повинен складатися протокол про правопорушення.

З одного боку, судовий розпорядник будь-якого суду має право складати такий протокол, з іншого боку, коли відбувається судове засідання, протокол не складається (і стаття 258 КУпАП передбачає, що «протокол не складається в разі вчинення адміністративних правопорушень, передбачених частинами першою, другою, третьою і п’ятою статті 185-3»).

Отже, законопроектом пропонується внести до ст. 258 КУпАП зміни та усунути статтю 185-3 з числа правопорушень, щодо яких не складається протокол.

Також Володимир Кравчук зазначив, що ЄСПЛ неодноразово акцентував увагу, що такі матеріали має розглядати інший суддя, а не той, який не розглядає справу. Як підсумок, він запропонував доопрацювати проект рішення РСУ.

В свою чергу, голова РСУ Богдан Моніч зазначив, що проблема потребує вирішення.

«На сьогодні у КУпАП не згадуються вищі спеціалізовані суди як суди, що можуть розглядати справи про адміністративні правопорушення. Коли місцевий суд виявляє прояв неповаги до суду, то чітко визначено, що він має право розглядати такі матеріали. Щодо Вищого антикорупційного суду такого регулювання немає.

Отже, цей законопроект пропонує надати право ВАКС розглядати справи про адміністративні правопорушення. А також вилучити зі статті 258 норму про те, що за прояв неповаги до суду не складається взагалі ніякий протокол.

Існує суперечність між норами. З одного боку, судові розпорядники мають право складати протокол. З іншого боку, є інша норма про те, що протокол не складається взагалі.

На мій погляд, зрозуміло – якщо це правопорушення вчиняється безпосередньо в судовому засіданні в залі під час розгляду справи, то немає необхідності складати протокол. Суддя вирішує питання щодо притягнення особи за статтею 185-3 і відразу притягує особу до відповідальності. А коли прояв неповаги відбувається чи виявляється, наприклад, в приміщенні суду, а не в залі судового засідання – пошкодження майна, наруга над символами тощо, то виникає питання.

Тому треба більш чітко прописати, коли не потрібно складати протокол», — зазначив Богдан Моніч.

Володимир Кравчук запропонував поки зняти з розгляду дане питання і в подальшому його доопрацювати. Відповідне рішення підтримали в РСУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва