В Україні права на винаходи та торговельні марки будуть захищати як в Євросоюзі

19:59, 21 июля 2020
Верховною Радою було схвалено два законопроекти, спрямовані на удосконалення законодавства у сфері інтелектуальної власності.
В Україні права на винаходи та торговельні марки будуть захищати як в Євросоюзі
bukhglobal.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 21 липня, на позачерговій сесії Верховної Ради було ухвалено два законопроекти, що стосуються сфери патентного законодавства. Основна їх мета - узгодити положення українського законодавства щодо захисту прав на торговельні марки і промислові зразки, винаходи і корисні моделі, а також щодо боротьби з патентним тролінгом з правом Європейського Союзу.

Разом із ухваленим 16 червня законопроектом № 2255, який передбачає на базі Укрпатенту створення нового Національного органу інтелектуальної власності, вони становлять основу реформи сфери інтелектуальної власності в напрямку забезпечення євроінтеграційних зобов’язань України.

Проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентним тролінгом» (реєстр. № 2258) передбачається внесення змін до Господарського та Цивільного кодексів України, а також законів України «Про охорону прав на промислові зразки» та «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», які докладно розписують питання щодо умов надання правової охорони, порядку реєстрації, строку дії державної реєстрації та її припинення або визнання прав недійсними.

Зокрема, державна реєстрація права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок, торговельну марку може відбуватися на підставі міжнародного договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою. Змінено види охоронних документів. Набуття права інтелектуальної власності тільки на винахід і корисну модель тепер засвідчується патентом, на промисловий зразок – вже свідоцтвом.

Майнові права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок, торговельну марку можуть бути передані до статутного капіталу суб’єкта господарювання як вклад.

Строк чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на промисловий зразок становить п’ять років від дати подання заявки на промисловий зразок в установленому законом порядку і подовжується за клопотанням власника промислового зразка на один або більше п’ятирічних строків. Загальний строк чинності зазначених прав не може перевищувати двадцяти п’яти років від дати подання заявки (було 15 років).

Права на зареєстрований промисловий зразок можуть бути визнані у судовому порядку недійсними повністю або частково.

За неправомірне використання, наприклад промислового зразка, суд може постановити рішення про відшкодування збитків або про застосування разового грошового стягнення. Розмір разового грошового стягнення визначається судом у сумі від 10 до 50 тисяч мінімальних заробітних плат з урахуванням вини особи та інших обставин, що мають істотне значення.

Крім того, будь-яка особа може вирішити питання «патентного тролінгу» в досудовому порядку і подати до Апеляційної палати обґрунтовану заяву про визнання прав на промисловий зразок недійсними повністю або частково. Права на промисловий зразок, визнані недійсними, в такому разі вважаються такими, що не набрали чинності від дати державної реєстрації промислового зразка.

Так само, щоб протистояти шахрайству при реєстрації прав на торговельні марки, застосовується стаття 6 bis Паризької конвенції щодо визнання торговельної марки добре відомою, незалежно від її реєстрації в Україні. Це може бути зроблено Апеляційною палатою або судом, а перелік добре відомих в Україні торговельних марок оприлюднюється на офіційному веб-сайті НОІВ.

Проект Закону № 2259 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реформи патентного законодавства)» спрямований на забезпечення виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції в частині узгодження вимог чинного законодавства України щодо охорони прав на винаходи і корисні моделі із правом Європейського Союзу.

Законом так само вносяться зміни до Цивільного кодексу, Закону України «Про правову охорону винаходів та корисних моделей» та Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито».

Скажімо, змінами до Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» уточнюється, що об’єктом винаходу може бути продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослини і тварини тощо), процес (спосіб), а об’єктом корисної моделі може бути пристрій або процес (спосіб).

Законопроектом розширено перелік об’єктів, на які не поширюється правова охорона. Серед них сорти рослин і породи тварин, людський організм на різних стадіях його формування та розвитку та багато іншого. Крім того:

  • передбачена можливість подання заявок в електронній формі;
  • надано право будь-якій особі подати мотивоване заперечення проти заявки протягом шести місяців від дати публікації відомостей про заявку на винахід;
  • уточнено порядок надання додаткової охорони прав на винаходи;
  • розширено перелік прав та обов’язків суб’єктів прав на винаходи (корисні моделі);
  • передбачена можливість визнання прав на винахід і корисну модель недійсними в адміністративному порядку, тобто в Апеляційній палаті («post grant opposition»).

Проектом закону також запропоновано механізми, які сприятимуть досягненню балансу інтересів між патентною монополією та правом кожної людини на доступність ліків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва