Провести інвентаризацію державних земель у встановлений термін не вийшло

17:58, 3 августа 2020
Виконавці традиційно посилаються на карантинні обмеження.
Провести інвентаризацію державних земель у встановлений термін не вийшло
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Завершення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності в Україні відтерміновується на два місяці. Про це на своїй сторінці у соціальних мережах повідомив голова Держгеокадастру Роман Лещенко.

«На жаль, через COVID-19 та карантинні обмеженння, які були запроваджені по всій країні, цей процес затягнувся. Всі виконавці визнали, що не змогли виконати свої зобов‘язання до 20 липня, як передбачалося підписаними угодами.

Через карантин та наявність великої кількості оскаржень тендерних закупівель до Антимонопольного комітету, укладання договорів відбулося лише в травні-червні, а не в березні. В силу цих обставин інвентаризація стартувала на 2 місяці пізніше, ніж заплановано.

За результатами наради було прийнято рішення погодити з Кабінетом Міністрів України відтермінування завершення інвентаризації сільськогосподарських земель державної власності до 21 вересня 2020 року», - пояснив він причину.

Нагадаємо, що інвентаризація земель та наповнення Державного земельного кадастру відомостями про земельні ділянки - один із необхідних заходів для запуску земельної реформи. Вона проводиться за рахунок коштів Державного бюджету і спрямована на пошук несформованих до цього часу земельних ділянок, а також тих, про які немає відомостей у Державному земельному кадастрі. Ліквідація прогалин дозволить мати реальну інформацію про наявний земельний ресурс у масштабах країни, адже фактично два десятиліття державні наділи в Україні належним чином не обліковувалися.

За загальними даними Держгеокадастру, в Україні понад 10,4 мільйонів гектарів державних земель. Частина із них – землі запасу. Частина використовується для потреб державних підприємств, установ та організацій. Останніми роками чимало земельних ділянок також передали у власність об’єднаних територіальних громад. Проте, за висновками експертів, ще й досі немає достовірних відомостей про мільйони гектарів ріллі, яку обробляють «в тіні», без контролю і сплати податків.

На здійснення топографо-геодезичних робіт, затвердження технічних документацій із землеустрою щодо інвентаризації земель та державноъ реєстраціъ земельних ділянок у ДЗК, згідно з вимогами Закону України «Про землеустрій», проводяться тендери.

За словами Романа Лещенка, нині виконавці його запевнили, що у наступний двомісячний термін роботи будуть завершені. Інакше вони будуть нести юридичну відповідальність, в тому числі - жорсткі фінансові санкції, передбачені діючими договорами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси