Сплата аліментів дитині, що закінчить навчання до 23 років: рішення суду

08:40, 19 августа 2020
Жінка просила стягнути з чоловіка на користь сина 1/6 доходу.
Сплата аліментів дитині, що закінчить навчання до 23 років: рішення суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Оболонський районний суд міста Києва розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом особи про стягнення аліментів у справі № 756/5405/20

Обставини справи

05.05.2020 позивачка звернулася до суду із позовом до відповідача про стягнення аліментів на утримання дитини, яка продовжує навчання.

Позовні вимоги обґрунтовуються таким.

Від зареєстрованого шлюбу з відповідачем народилося двоє дітей. У 2016 році шлюб з відповідачем було розірвано, і він сплачував аліменти на утримання дітей до досягнення ними повноліття на підставі рішення суду. На даний час старшому сину виповнилося 18 років, він продовжує навчатися на денній формі навчання у навчальному закладі, що виключає можливість працевлаштуватися. Він отримує стипендію, однак її розмір не може забезпечити його побутових потреб. Вона, позивачка, не працює, а тому не має можливості фінансово допомогти синові.

Оскільки відповідач офіційно працевлаштований, а добровільно надати синові допомогу не бажає, просить суд стягувати з відповідача аліменти у розмірі 1/6 частини його доходів щомісячно до досягнення сином 23-річного віку, із умовою продовження навчання.

У судовому засіданні позивачка та її представник позовні вимоги підтримали у повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені у позовній заяві.

Представник відповідача проти задоволення позовних вимог заперечила і просила суд стягувати з відповідача аліменти на утримання сина у розмірі 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на період навчання сина. Вказала, що відповідач має на утриманні неповнолітню дитину другої дружини, має проблеми зі здоров`ям, що вимагають окремих фінансових витрат, а також його теперішня дружина щомісячно виплачує банку кошти на погашення кредитної заборгованості, що також впливає на фінансове становище сім`ї. Крім того, заперечила проти задоволення позову у частині заявленого розміру аліментів і вказала суду, що термін навчання дитини сторін спливає у червні 2021 року, тобто до досягнення 23-річного віку.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи у їх сукупності, суд доходить таких висновків.

На підставі рішення суду від 23.09.2016 відповідач сплачував аліменти на утримання дітей у розмірі однієї другої частини усіх доходів, до досягнення синами повноліття. Цим же рішенням суду вирішено стягувати з відповідача аліменти на утримання позивачки у розмірі однієї шостої частини його доходів щомісячно до досягнення молодшим сином сторін 23-річного віку.

На даний час сину сторін виповнилося 18 років.

Згідно з даними довідки № 688 від 21.07.2020 Державного навчального закладу «Київський центр професійно-технічної освіти» старший син сторін навчається на денній формі навчання вказаного закладу за професією слюсар з механоскладальних робіт, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, термін навчання до 30.06.2021.

У зв`язку з продовженням навчання третя потребує матеріальної допомоги. Син проживає з матір`ю - позивачем у справі. Аліменти на нього відповідач припинив виплачувати після досягнення сином повноліття і в даний час участі у матеріальному утриманні сина не бере.

У силу ст. 199 СК України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

Визначаючи розмір аліментів, суд враховує такі обставини справи і норми законодавства.

Відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

Згідно зі ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

За приписами ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

Відповідно до ч. 3 ст. 199 СК України право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

При розгляді даної категорії справ, суд враховує сукупність таких юридичних фактів: 1) досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; 2) продовження ними навчання; 3) існування потреби у зв`язку з цим у матеріальній допомозі; 4) наявність у батьків можливості надавати таку допомогу (батьки самі мають бути працездатними та мати такий заробіток, який дозволив би їм утримувати себе та свою повнолітню дитину).

Твердження відповідача та його представника щодо неможливості сплачувати заявлений позивачкою розмір аліментів спростовується таким.

Довідкою № 21 від 18.05.2020 представника аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у м. Києві підтверджено, що відповідач офіційно працює, його середній заробіток складає 22 704,68 грн.

Дійсно, відповідач має певні проблеми зі здоров`ям, на підставі чого надав суду документи (направлення на консультацію в Національний інститут раку, акт огляду окуліста), однак це не впливає на його здатність утримувати дітей, не свідчить про суттєву втрату працездатності.

Кредитні зобов`язання дружини відповідача, наявність у неї на утриманні доньки, яка проживає з ними, необхідність її утримання в тому числі відповідачем, не впливають на розмір аліментів, що визначається судом, оскільки обов`язок утримувати дітей хоч і не є абсолютним, однак вищевказані обставини на нього впливати не можуть.

Також суд враховує те, що позивач, з якою проживає дитина, не працює, на утриманні має малолітнього сина 2015 року народження.

З зазначених вище підстав суд вважає, що відповідач може сплачувати аліменти у розмірі 1/6 частини заробітку (доходу) задля забезпечення найкращих інтересів сина.

Такий розмір аліментів, на думку суду, є достатнім та таким, що відповідає потребам дитини.

Разом з тим суд доходить висновку про задоволення позовних вимог частково, обмеживши період сплати аліментів до моменту закінчення навчання — 30.06.2021 року.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді