Кандидати в судді з числа резервістів запропонували надати Вищій раді правосуддя можливість провести новий конкурс та визначити переможців: звернення та законопроект

16:01, 25 августа 2020
Знайдена можливість призначити суддів за відсутності діючого складу ВККС.
Кандидати в судді з числа резервістів запропонували надати Вищій раді правосуддя можливість провести новий конкурс та визначити переможців: звернення та законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кандидати в судді з числа учасників доборів у судді 2012, 2013 та 2017 років, які на даний час перебувають у резерві, звернулись до Президента Володимира Зеленського та Верховної Ради України з власною пропозицією вирішення кадрової проблеми в місцевих судах та розв’язання проблеми призначення на посади суддів кандидатів з числа учасників доборів.

Нагадаємо, що влітку 2019 року Вища кваліфікаційна комісія суддів провела конкурси на посади суддів місцевих загальних судів, а також місцевих господарських та адміністративних судів. Утім, рекомендації на посади суддів отримала тільки частина учасників доборів – 467 кандидатів. Іншим кандидатам або не вистачило балів, щоб отримати рекомендацію в бажаний суд, або з тих чи інших причин вони взагалі не прийняли участь в конкурсах.

У зв’язку з тим, що у листопаді 2019 року повноваження складу ВККС були припинені, очікуваний новий конкурс на посади суддів місцевих судів не відбувся, а сотні кандидатів опинились у «підвішеному» стані.

Всього у резерві на заміщення вакантних посад суддів тільки місцевого суду на даний час перебувають 225 кандидатів.

У такій ситуації, враховуючи, що нестача кадрів у судовій владі складає вже 32%, кандидати в судді розробили власний законопроект, який може вирішити проблему.

Так, ініціатори звернення запропонували доповнити ст. 29 Закону «Про судоустрій та статус суддів».

Зокрема, вони запропонували тимчасово передати Вищій раді правосуддя повноваження щодо проведення конкурсу на заміщення вакантних посад суддів. Сама ВРП, на думку авторів звернення, може оголосити конкурси на вакантні посади, визначити їх умови та подальші результати.

При цьому пропонується, що у конкурсах на вакантні посади суддів також можуть прийняти участь уже діючі судді, які мають намір перевестись в інший суд того ж рівня та спеціалізації.

За результатами конкурсного відбору ВРП зможе надавати рекомендації про призначення кандидатів на посади суддів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді