Андрій Овсієнко: суддя має відправляти правосуддя, не думаючи про те, яким буде його заробіток завтра

19:08, 25 августа 2020
У Вищій раді правосуддя розповіли, чому судді продовжують звільнятись.
Андрій Овсієнко: суддя має відправляти правосуддя, не думаючи про те, яким буде його заробіток завтра
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Українські судді втомлюються від постійного втручання у свою роботу та відчувають невпевненість у завтрашньому дні. Про це в інтерв’ю «Українському радіо» повідомив голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко.

«Є питання правової визначеності. Часта зміна законодавства, яке стосується статусу суддів, зачіпає питання суддівської незалежності. Суддя має почуватися незалежним у всіх аспектах цього поняття  – фізично, від політичного і будь-якого іншого впливу, в плані забезпечення соціальних, матеріальних, побутових умов. Суддя має відправляти правосуддя, не думаючи про те, яким буде його заробіток завтра, чи раптово не виникне закон, який обмежить його заробітну платню або змінить його в рази, яким буде рівень його пенсійного забезпечення. Це питання правової визначеності, а, отже, й захищеності судді. Мабуть, такі коливання в законодавчому плані щодо нормотворення, яке стосується соціального статусу суддів призводить до виникнення у них відчуття невпевненості в завтрашньому дні. Якщо спекулювалося неодноразово питання високих заробітних плат в суддів, то навіть такий високий рівень винагороди не гарантує, що судді бажають працювати в таких непростих умовах», - розповів в інтерв’ю А. Овсієнко.

Також, голова ВРП зауважив, що, нажаль, інші гілки влади часто не рахуються з інтересами влади судової та обмежують суддівську винагороду попре наявність відповідних суддівських гарантій.

«Конституція, закон визначають, що зміни до закону про судоустрій та статус суддів з будь-якого приводу можливі лише шляхом внесення законопроєкту про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів. Неодноразово Конституційний суд наголошував на тому, що регулювати питання суддівської винагороди законом про державний бюджет є неприпустимим. З цього приводу є численні рішення Конституційного суду. Вища рада правосуддя якраз і закликала до того, аби цей порядок не був порушений. Однак відбулося те, що відбулося, і ми працюємо в тих реаліях, які визначені законом про внесення змін до закону про державний бюджет», - зазначив А. Овсієнко.

Нагадаємо, що раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль дав зрозуміти, що обмеження на виплату винагороди держслужбовцям, а разом з ними і суддям, введені ще у квітні на час дії карантину, будуть продовжені.

Також, 25 серпня Д. Шмигаль анонсував продовження терміну дії карантину до листопада 2020 року.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська