У Верховній Раді зареєстровано ряд законопроєктів щодо збільшення виплат

14:20, 27 августа 2020
Незважаючи не дефіцит бюджету, у Верховній Раді продовжують з’являтися ініціативи щодо збільшення видатків на різні виплати.
У Верховній Раді зареєстровано ряд законопроєктів щодо збільшення виплат
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Традиція політиків підвищувати активність в соціальних ініціативах у певні історичні моменти не нове явище, яке має два основних різновиди.

Перший – прямі виплати. Тут можна згадати славнозвісну «Юліну тисячу», коли у 2008 тодішня очільниця уряду ініціювала виплати грошей колишнім вкладникам «Ощадбанку» СРСР. Із більш актуального можна згадати виплати військовим, які у 2019 році ініціював Володимир Зеленський. Тоді президент зазначив, що параду та інших подібних заходів до Дня Незалежності не буде, бо це просто витрати грошей, натомість будуть виплати усім військовим. В результаті і святкування провели, і гроші виплатили.

Другий різновид полягає у економічно необґрунтованому підйому зарплат, пенсій та інших виплат.

Прийдешні місцеві вибори не стали винятком, і вже можна бачити цілий ряд ініціатив, пов’язаних зі збільшенням тих чи інших матеріальних виплат. Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», в Україні вже підняли мінімальну заробітну платню. Втім, це ще далеко не все. Нещодавно на сайті Верховної Ради з’явилися проєкти змін до ряду законів щодо підвищення тих чи інших виплат:

  • Включення до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» матеріальної допомоги при народженні дитини – так званого «пакунку малюка». Цікавим є те, що така ініціатива вже існує – її запровадив уряд Гройсмана. На сьогоднішній день ця «пакунок малюка» досі існує у вигляді одноразової виплати 5000 гривень.
  • законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» в частині збільшення суми індексації щомісячних страхових виплат у разі втрати працездатності від нещасного випадку чи професійного захворювання.
  • Уряд виступає із пропозицією внесення змін до закону про зайнятість населення у частині про надання допомоги через часткове безробіття через пандемію. Із пропонованими змінами станом на зараз ознайомитися неможливо. Втім, зважаючи на загальний курс із підвищення різноманітних виплат загалом і зокрема – на підвищення урядом заробітної платні деяких співробітників ВР, можна припустити, що цей проєкт імовірніше за все також буде містити ініціативу зі збільшення виплат.
  • Депутати від «Слуги народу» пропонують прив’язати розмір прожиткового мінімуму до середньої зарплатні. В результаті чого він може зрости майже вдвічі у 2020 і в подальшому зростатиме щороку, незалежно від зростання економіки. Мінфін прогнозує, що така ініціатива збільшить видатки бюджету більш ніж на 200 млрд гривень.

Бюджетна недальновидність

Загалом, більшість ініціатив, пов’язаних із підвищенням видатків бюджету на ті чи інші статті, виглядають спробою апелювати до виборців найпростішим способом – копійкою сьогодні замість економічних зрушень у перспективі.

Зокрема, варто згадати, що зараз перед Україною вже стоїть питання про величезний дефіцит бюджету, через який свого часу вже довелося суттєво скоротити видатки бюджету, зокрема – зменшити фінансування культури в Україні. В момент, коли бюджет недоотримує величезну кількість запланованих надходжень, збільшення видатків навіть на безперечно важливі статті має бути ґрунтовним рішенням, яке не можна відкласти. Нинішні ж спроби «засипати» виборців своїми «добрими справами» можна описати гаслом «після виборів – хоч потоп».

Окремо у цьому плані варто згадати питання підвищення мінімальних заробітних плат, а особливо – декларовані президентом плани підвищити мінімалку до 6500 у наступному році. Такі дії не тільки збільшують видатки на виплату заробітних плат для бюджетників. Адже окремо варто згадати про приватний сектор, який в умовах послідовного ослаблення економіки може бути просто неспроможний піднімати заробітну платню своїм співробітникам. В результаті, замість підвищення податкових надходжень від збільшених зарплат бюджет може ще більше недоотримати через перехід підприємців, які не зможу чи не схочуть платити більше, у тіньовий сектор. Підвищення мінімальної зарплати могло принести позитивні зрушення у разі сталого зростання економіки, втім зараз ситуація цілком протилежна.

Отож, на порозі виборів ми вкотре опинилися у ситуації, коли для політиків сьогоднішні цілі мають абсолютну перевагу на роботою на майбутнє. І замість стратегічних та часом непопулярних рішень вони продовжують думати лише про короткострокові політичні дивіденди.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва