Уцінення земельної ділянки і виплата відшкодування: позиція ЄСПЛ

08:11, 11 сентября 2020
Справа стосувалася громадян Мальти, які вважали, що відшкодування вартості земельної ділянки, яку експропріював уряд, надто мале.
Уцінення земельної ділянки і виплата відшкодування: позиція ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розглянув скаргу № 36318/18, записану як «Скері проти Хорватії».

Обставини справи

Справа стосувалася спору з органами державної влади щодо компенсації за експропрійовану земельну ділянку.

Четверо заявників у справі є громадянами Мальти. У 2003 році заявникам було запропоновано приблизно 3 471 євро компенсації за земельну ділянку, що була експропрійована у 1961 році та яку Уряд використав у 1993 році для будівництва школи та майданчиків. Заявники заперечували проти оціненої вартості майна, оскільки вважали її занадто низькою та обґрунтованою неправильним твердженням: вони стверджували, що земельна ділянка була віднесена до земель сільськогосподарського призначення, як це було встановлено у 1961 році, тоді як до 2003 року, коли їм було запропоновано компенсаційні виплати, її призначення змінено.

Крім того, набагато вищі суми були присуджені за майно, що розташовано поблизу цієї земельної ділянки. У 2009 році Арбітражна рада із земельних питань (Рада) змінила (збільшила) суму компенсації до 20 134 євро з віднесенням такої земельної ділянки все-таки до земель сільськогосподарського призначення. У листопаді 2013 року рішення Ради було залишено без змін.

Тим часом у травні 2013 року заявники подали конституційну скаргу, посилаючись на статтю 1 Першого протоколу до Конвенції окремо та у поєднанні зі статтею 14 Конвенції та статтею 6 Конвенції. У жовтні 2016 року Цивільний суд (Перша палата) у своїй конституційній компетенції задовольнив скарги заявників, призначивши значно більший розмір компенсаційних виплат разом із відшкодуванням моральної шкоди. За результатами розгляду апеляційної скарги Конституційний суд у січні 2018 року підтвердив порушення статті 6 Конвенції та присудив 7500 євро відшкодування моральної шкоди у зв’язку із затримкою у виплаті компенсацій; іншу частину рішення скасував, скорегувавши суму компенсації до 26 093 євро на основі керівних принципів у рішенні ЄСПЛ у справі «Schembri and Others v. Malta» (справедлива сатисфакція).

Посилаючись, зокрема, на статтю 1 Першого протоколу до Конвенції, заявники скаржилися на компенсацію, яка їм була присуджена. Згідно з пунктом 1 статті 6 Конвенції (право на справедливий суд) вони скаржилися на те, що судді Конституційного суду, які розглядали їхню скаргу, були у тому ж складі, які розглядали їхню цивільну справу в апеляційному порядку у листопаді 2013 року.

Відтак ЄСПЛ вирішив, що держава-відповідач повинна виплатити заявникам спільно протягом трьох місяців з дати, коли рішення стає остаточним,  27 000 євро за матеріальну шкоду; 9000 євро на відшкодування моральної шкоди; 2725 євро як витрати на витрати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді