Чи може винагорода за учаcть в АТО вплинути на розмір пенсії: позиція ВС

08:58, 15 сентября 2020
Справа стосувалася чоловіка з Луганщини, який вимагав переглянути розмір пенсії, через винагороду за участь в АТО.
Чи може винагорода за учаcть в АТО вплинути на розмір пенсії: позиція ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув у порядку письмового провадження касаційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області (далі - ГУ ПФУ в Луганській області) на постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 18 травня 2017 року у справі № 428/883/17 за позовом особи до ГУ ПФУ в Луганській області про перерахунок та виплату пенсії.

Обставини справи

У січні 2017 року позивач звернувся до суду з позовом у якому просив зобов'язати відповідача здійснити перерахунок та виплату без обмеження розміру призначеної йому пенсії з включенням до складу грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія, грошової винагороди та виплати за участь в антитерористичній операції у сумі 71 554,00 грн, з яких було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, з 11 липня 2016 року.

Сєвєродонецький міський суд Луганської області постановою від 16 березня  2017 року відмовив у задоволенні позову. Суд першої інстанції виходив із того, що винагорода за участь в антитерористичній операції не має систематичного характеру, а має тимчасовий характер, залежить від певних обставин, її розмір не є фіксованим, а виплата не є щомісячною, тому не включаються до складу грошового забезпечення при звільненні з військової служби.

Донецький апеляційний адміністративний суд постановою від 18 травня 2017 року скасував рішення суду першої інстанції та прийняв нове, яким позов задовольнив. Суд виходив із того, що грошова винагорода за участь в антитерористичній операції є одноразовим додатковим видом грошового забезпечення, який відповідно до частини другої статті 9 Закону України від 20 грудня 1991 року №2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин; далі - Закон №2011-ХІІ) відносяться до складу грошового забезпечення військовослужбовців.

Отже, грошова винагорода за участь в антитерористичній операції, з якої сплачено страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, відноситься до складу грошового забезпечення військовослужбовців, з розміру якого обчислюється пенсія.

Не погоджуючись із рішенням суду апеляційної інстанції ГУ ПФУ в Луганській області звернулося із касаційною скаргою, у якій просить скасувати рішення суду апеляційної інстанції та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

На обґрунтування касаційної скарги зазначило, що винагорода за участь в антитерористичній операції не має систематичного характеру, а має тимчасовий характер, залежить від певних обставин, її розмір не є фіксованим, а виплата не є щомісячною, тому не включаються до складу грошового забезпечення при звільненні з військової служби.

Висновки суду за результатами розгляду касаційної скарги:

Згідно з частинами другою, третьою статті 9 Закону №2011-ХІІ до складу грошового забезпечення входять: посадовий оклад, оклад за військовим званням, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія); одноразові додаткові види грошового забезпечення. Грошове забезпечення визначається залежно від посади, військового звання, тривалості, інтенсивності та умов військової служби, кваліфікації, наукового ступеня і вченого звання військовослужбовця.

Таким чином, до складу грошового забезпечення військовослужбовців входять чотири види складових:

1) посадовий оклад;

2) оклад за військовим званням;

3) щомісячні додаткові види грошового забезпечення;

4) одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Однією з умов пенсійного забезпечення військовослужбовців є визначення видів грошового забезпечення, які враховуються при обчисленні пенсій.

Частиною третьою статті 43 Закону №2262-ХІІ визначено, що пенсії особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей обчислюються з розміру грошового забезпечення, враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії в розмірах, установлених законодавством, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року - страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до пункту 7 постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня           1992 року №393 «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей» пенсії обчислюються з таких видів грошового забезпечення: відповідних окладів за посадою, військовим (спеціальним) званням (для осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту щомісячної надбавки за спеціальне звання) та відсоткової надбавки за вислугу років у розмірах, установлених за останньою штатною посадою, займаною перед звільненням; щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення, крім щомісячних надбавок (доплат), установлених особам, які мають право на пенсію за вислугу років згідно із законодавством і залишені за їх згодою та в інтересах справи на службі) та премії. Розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням.

Таким чином, Закон №2262-ХІІ, який визначає умови, норми і порядок пенсійного забезпечення, зокрема осіб, звільнених з військової служби, та має на меті реалізацію цими особами, конституційного права на державне пенсійне забезпечення і спрямований на встановлення єдності умов та норм пенсійного забезпечення зазначеної категорії громадян України, передбачає включення до грошового забезпечення, з розміру якого обчислюється пенсія, лише щомісячні основні види грошового забезпечення, до яких належать: посадовий оклад, оклад за військовим званням, процентна надбавка за вислугу років, а також щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії.

Тобто, при обчисленні пенсії не враховується такий складовий елемент грошового забезпечення як одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Факт сплати єдиного внеску не є безумовною підставою для включення виплати, з якої цей внесок утримано, до грошового забезпечення, з розміру якого обчислюється пенсія, та має значення лише для включення до цього грошового забезпечення його видів з переліку, визначеного статтею 43 Закону №2262-ХІІ, який є вичерпним.

Спірним у цій справі є право позивача на включення до розміру грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія, винагороди за участь а антитерористичній операції.

Аналіз наведених нормативно-правових актів дає підстави вважати, що винагорода за участь в антитерористичній операції є додатковою виплатою військовослужбовцям, яких залучено до участі у ній. При цьому, виплата винагороди залежить від певних умов та лише в означений період, а також під час безперервного перебування на стаціонарному лікуванні після отриманих у такий період поранень (контузії, травми, каліцтва). Тобто, така виплата не є постійною і не має систематичного характеру, а її розмір залежить як від днів участі в антитерористичній операції так і від виконаних завдань, що визначається наказом командира.

За таких обставин, винагорода за участь в антитерористичній операції не має систематичного характеру, є тимчасовою виплатою для тих військовослужбовців, які залучені до участі у ній, вона залежить від певних обставин, її розмір не є фіксованим, а виплата не є щомісячною, у зв'язку з чим така винагорода не є щомісячним додатковим видом грошового забезпечення, який є складовим елементом грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія, відповідно до статті 43 Закону №2262-ХІІ.

Тому суд ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області задовольнити.

Постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 18 травня 2017 року скасувати.

Постанову Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 16 березнят2017 року залишити в силі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки