Депутат пропонує позбавляти волі та позбавляти канали ліцензії за заперечення агресії та окупації

12:52, 7 октября 2020
Автор законопроектів вважає санкції Нацради неефективними, а також бачить потребу у криміналізації певних висловлювань.
Депутат пропонує позбавляти волі та позбавляти канали ліцензії за заперечення агресії та окупації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«В умовах, коли гібридизація інформаційного простору загрожує суверенітету держави, необхідно приймати рішення для його захисту», – так народний депутат Олег Дунда пояснює потребу ухвалення його законопроєкту № 4188. У проєкті автор пропонує внести до закону «Про телебачення і радіомовлення» ряд змін для запобігання трансляції мовниками висловів, у яких публічні особи заперечують факти агресії РФ та окупації українських територій. Також пан Дунда подав законопроєкт № 4189 про внесення змін до Кримінального кодексу, які передбачають покарання за заперечення агресії та окупації.

Законопроєкт № 4188

Для забезпечення інформаційної безпеки України законодавець пропонує таке:

  • Напряму заборонити транслювати вислови, у яких заперечується агресія та окупація РФ українських територій;
  • Зазначити, що Нацрада з питань телебачення та радіомовлення «приймає рішення» (замість чинного «може прийняти») про накладання штрафу у разі виявлення порушень;
  • Розширити перелік порушень, за які передбачено штраф, трансляцією висловів заперечення агресії та окупації.

Також законопроєкт передбачає конкретизацію обов’язку Нацради звертатися до суду з метою анулювання ліцензії мовника. Чинна норма не надає чітких термінів усунення порушення, після якого слідує звернення до суду про анулювання, що може створити нерівні умови для мовників. Натомість Олег Дунда пропонує встановити чіткий крайній термін для усунення порушень – 1 місяць. А також доповнити статтю положенням, яке дозволяє звертатися до суду щодо анулювання ліцензії у разі повторного накладанню штрафу за те саме порушення. При цьому, остання новела не містить уточнення «строку давності» повторного порушення.

Законопроєкт № 4189

Запровадження кримінальної відповідальності за заперечення агресії та окупації РФ проти України, на думку депутата, напряму випливає із зовнішньо- та внутрішньополітичної позиції України щодо визнання Російської Федерації агресором, окупантом та визнанні її відповідальності за ряд терористичних актів на території України.

Отже, Олег Дунда пропонує доповнити Кримінальний кодекс статтею 436-2 «Публічне заперечення факту збройної агресії Російської Федерації і тимчасової окупації частини території України», у якій передбачити за такі дії – в тому числі шляхом виготовлення та розповсюдження матеріалів такого змісту – покарання у вигляді штрафу від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів або позбавлення волі до п’яти років. У разі вчинення таких дій представником влади, повторно або із використанням ЗМІ – позбавлення волі до п’яти років. Тобто у певних випадках обтяжуючі обставини можуть не збільшити строк покарання.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект про воєнні злочини.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду