Депутат пропонує виключити граничний вік перебування на посадах місцевого самоврядування

09:01, 31 октября 2020
Автор законопроєкту обґрунтовує свою пропозицію відтоком молоді, а разом з тим частково блокує можливість молодим людям працювати в ОМС.
Депутат пропонує виключити граничний вік перебування на посадах місцевого самоврядування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат Ігор Колихаєв вважає, що на сьогодні існує всеукраїнська проблема пошуку нових кадрів для роботи у органах місцевого самоврядування. Особливо гостро вона стоїть у невеликих громадах. Він зазначає, що однією із проблем, які призводять до труднощів із підбором персоналу є встановлений у відповідному законі граничний вік перебування на службу у ОМС. Звернемо увагу, що це вікове обмеження не поширюється на осіб, які обіймають виборні посади.

«Вказане законодавче обмеження, а також загальнодержавна проблема відтоку молодого населення із сільських місцевостей призвела до існування іншої проблеми – неможливості знайти заміну досвідченим фахівцям, які змушені йти з роботи у зв’язку із досягненням граничного віку перебування на службі в органах місцевого самоврядування», –  зазначає пан Колихаєв у пояснювальній записці до свого законопроєкту №4276.

Автор проєкту акта відзначає, що встановлення граничного віку для роботи у органах місцевих рад у 65 років за аналогією із державною службою є застарілим та недоречним з огляду на різні права, гарантії та завдання службовців. Далі депутат виходить за межі обговорюваного питання і починає аналізувати причини «загальнодержавної проблеми відтоку молодого населення із сільської місцевості».

Отже, законопроєкт передбачає внесення наступних змін до закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» для забезпечення можливості і далі працювати «досвідченим фахівцям»:

  • Виключити статтю 18, яка встановлює граничний вік роботи у ОМС;
  • Виключити зі статті 20 положення, яке визначає, що досягнення граничного віку є підставою для звільнення.

«Прийняття законопроекту є необхідним кроком з огляду на те, що саме місцева влада є відповідальною за створення умов для забезпечення життєдіяльності місцевих громад для чого вона повинна мати можливість визначати власні внутрішні адміністративні структури з урахуванням місцевих потреб і необхідності забезпечення ефективного управління», –  зазначає законодавець.

Втім, варто відзначити, що така ініціатива не лише забезпечить можливість і далі працювати посадовцям в ОМС, де немає об’єктивної можливості знайти іншу компетентну (чи бодай якусь) людину. З іншого боку, виключення граничного віку може призвести до «консервації» органів місцевого самоврядування у певних місцевостях – для молоді, яка таки не стала частиною «відтоку населення», буде важче влаштуватися на службу у ОМС через те, що посадовці похилого віку зможуть обіймати посади допоки самі не захочуть піти або навіть до смерті.

Разом з тим, не варто забувати, що дія закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» поширюється не лише на місцеві ради у сільській місцевості та невеликих ОТГ, але й на міські ради у великих обласних центрах. Тобто, доступ молоді до роботи у місцевому самоврядуванні може бути заблокований не лише у місцях, звідки молодь їде, але й у мегаполісах, куди молодь виїжджає. Більше того, у великих містах посади у органах місцевого самоврядування пов’язані зі значно більшими корупційними ризиками – особливо по мірі того, як ОМС отримують все більше повноважень у рамках децентралізації. А тому бажання розставатися із впливовою посадою у «досвідченого фахівця» буде значно менше.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про розпуск Конституційного Суду України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду