Щонайменше 12 суддів КСУ для прийняття рішення: внесено новий законопроект про підняття кворуму

15:25, 4 ноября 2020
Голова Комісії з питань правової реформи Сергій Іонушас, Давид Арахамія та їх колеги по фракції зареєстрували новий законопроект про підняття кворуму в КСУ.
Щонайменше 12 суддів КСУ для прийняття рішення: внесено новий законопроект про підняття кворуму
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

4 листопада у Верховній Раді зареєстровано законопроект 4317 «Про внесення змін до Закону України «Про Конституційний Суд України» щодо зміни порядку прийняття рішень з метою підвищення суспільної довіри». Його внесли народні депутати від фракції «Слуга народу», зокрема Голова Комісії з питань правової реформи при Президенті  Сергій Іонушас, голова депутатської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія та інші.

Наразі текст на сайті Ради ще не оприлюднений, втім «Судово-юридичній газеті» стали відомі його деталі.

Що пропонується

Наразі відповідно до статті 66 Закону України «Про Конституційний Суд України» Рішення Суду є ухваленим Великою палатою, а його висновок – наданим, якщо за це проголосували щонайменше 10 суддів Конституційного Суду.

Законопроект же пропонує викласти дану норму в такій редакції:

«Рішення Суду є ухваленим Великою палатою, а його висновок - наданим, якщо за це проголосували щонайменше 12 суддів Конституційного Суду».

Як зазначають автори, законопроект визначає законодавче підґрунтя для створення та реалізації окремих засад конституційного судочинства, зокрема щодо прозорості, колегіальності, гласності, відкритості діяльності та прийняття рішень Конституційним Судом України.

Слід зауважити, що 3 листопада голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко, який також є першим заступником Голови депутатської фракції «Слуга народу» разом з депутатами з фракції «Голос», а також з Галиною Третьяковою внесли законопроект 4311 http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70312 про підняття граничного кворуму для повноважності КСУ.

На відміну від вищезгаданого проекту Сергія Іонушаса, законопроект 4311 пропонує внести зміни до статті 10 Закону про КСУ «Повноважність Суду», фактично зовсім блокуючи його діяльність.

Так, якщо наразі КСУ є повноважним здійснювати конституційне провадження, якщо у його складі є щонайменше 12 суддів Конституційного Суду, то пропонується визначити, що «Суд є повноважним здійснювати конституційне провадження, якщо у його складі є щонайменше 17 суддів Конституційного Суду».

Оскільки сьогодні у складі КСУ бракує 3 суддів – їх всього 15, бо Верховна Рада не призначила 2 суддів за своєю квотою, а з’їзд суддів ще не заповнив квоту одного, то подальша робота КСУ буде заблокована.

Слід зауважити, що за даними «Судово-юридичної газети», на даний час триває підготовка консолідованого законопроекту стосовно врегулювання ситуації навколо КСУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді