Комітет підтримав ідею збільшення максимальної суми грошового переказу без ідентифікації клієнтів

16:25, 6 ноября 2020
Чи збільшать в Україні максимальні суми грошових переказів та хто гальмує цей процес.
Комітет підтримав ідею збільшення максимальної суми грошового переказу без ідентифікації клієнтів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань цифрової трансформації підтримав проєкт Закону про внесення зміни до Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" щодо збільшення максимальної суми грошового переказу з 5 до 25 тисяч гривень (реєстр. № 3686 від 18.06.2020).

Відповідний Висновок Комітет розмістив на власному сайті. Згідно з цим Висновком Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроєкт за основу.

Для чого взагалі приймалася норма про обмеження максимальної суми переводу можна зрозуміти із Висновку Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики до законопроєкту № 3686.

Цей Комітет послався на точку зору Мінфіну, який вважає, що прийняття Закону України від 06.12.2019 р. №361-ІХ (до якого законопроєктом вносяться зміни) дозволило не лише вийти на новий рівень якості системи фінансового моніторингу, але і забезпечити можливість отримання Україною від ЄС другого траншу макрофінансової допомоги розміром 500 млн євро.

 Проте, Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом вважає що законопроєкт відповідає цілям Угоди про асоціацію, але потребує доопрацювання щодо визначення розміру суми переказу коштів готівкою в межах України, який здійснюється без проведення відповідного фінансового моніторингу. Справа у тому, що цей Комітет рекомендує суму переказу відповідно до норми права ЄС у 1000 євро.

На сьогодні ухвалення цього законопроєкту гальмує Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, який очолює Данило Гетманцев.

Законопроєктом пропонується внести зміни в статтю 14 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Останній, набув чинності 28 квітня 2020 року та встановив максимальний розмір анонімних готівкових переказів, зменшивши з 15 тис. грн до 5 тис. грн.

З 28 квітня 2020 року анонімно не можна відправляти більше 5000 гривень без відкриття рахунку, поповнювати рахунки інших людей, поповнювати рахунки в платіжних терміналах на цю суму і платити за отримані товари або послуги.

Так само поповнення готівкою своєї або чужої банківської картки в касі банку без пред’явлення паспорта обмежено лімітом в 5000 гривень.

Після набрання Законом чинності періодично виникають скандальні історії з блокуванням банківських карток споживачів та відмовою у наданні фінансових послуг.

Нардепи врешті-решт зрозуміли, що закон створив, за їх власними словами, "значні незручності для простих громадян". Тому вирішили здійснити "захист та забезпечення конституційних прав та свобод громадян України".

Для цього вони пропонують збільшити максимальну суму платежу без ідентифікації клієнта з 5 тисяч гривень до 25 тисяч гривень.

 Раніше Гетманцев відзначився наступним:

 Також Комітет з питань цифрової трансформації запропонував Раді підтримати законопроєкти про офіційні електронні адреси.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва