Гетманцев загадково пояснив скорочення субсидій у зміненому держбюджеті

12:28, 7 октября 2020
Данило Гетманцев заявив, що скорочення не відбулося, відбулася певна економія.
Гетманцев загадково пояснив скорочення субсидій у зміненому держбюджеті
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Декілька днів тому Президент Володимир Зеленський підписав зміни до Держбюджету-2020, які передбачають скорочення витрат на виплату субсидій.

Витрати Міністерства соцполітики на фінансування субсидій для оплати житлово-комунальних послуг скорочують на 2,16 млрд гривень.

Також Кабінет міністрів України заклав в проект державного бюджету на 2021 рік видатки на субсидії в сумі 36,6 млрд грн. Це на 6,9% (на 2,7 млрд грн) менше, ніж у 2020 році (39,3 млрд грн).

За словами міністра фінансів Сергія Марченка Мінфін провів розрахунки, згідно з якими необхідність в субсидіях зменшиться. Це пов'язано із зростанням мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму.

«Ми зараз істотно збільшуємо розмір прожиткового мінімуму, мінімальних заробітних плат, що дозволить нам в умовах, коли ціни на енергоносії є досить низькими, у порівнянні з попередніми роками, очікувати, що буде економія на субсидії», - сказав міністр.

Про причини скорочення витрат на субсидії журналісти запитали голову Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева в ефірі одного із телеканалів.

На думку Данила Гетманцева, не слід перебільшувати значення цього рішення Мінфіну.

"Насправді, субсидії не скорочуються взагалі. Люди, які отримували субсидії на початку року, вони так само будуть отримувати субсидії і зараз. Ані розмір субсидій, ані перелік осіб, які отримують субсидії, не скорочується... Відбувається просто математичний перерахунок сум, які виділяються на субсидії. Там відбулася певна економія. Економія шляхом певних процесів, які відбуваються у суспільстві, – це збільшення мінімальної заробітної плати, наприклад. Збільшення мінімальної заробітної плати передбачає підвищення доходів населення. На відповідну суму зменшуються субсидії.

Крім того, якщо люди звернулися в меншій кількості за отриманням субсидій – це теж джерело для економії субсидій. Тому за цією статтею відбувається економія, яка перерозподіляється на інші статті бюджету", – зазначив Данило Гетманцев.

Також парламентар порівняв тарифи на початку літа 2019 року з тарифами 2020 року і сказав, що тарифи 2020 року є меншими на 13 відсотків, попри те, що відбувається підвищення ціни на газ в тарифі.

Дослівно: «Сьогодні відбувається підвищення ціни на газ в тарифі, але це підвищення, воно менше ніж було зменшення до цього, воно не досягло того рівня, яке було у відповідний період минулого року».

Раніше під час обговорення законопроекту "Про Бюро економічної безпеки" Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики залишив СБУ підрозділ контррозвідувального захисту економіки держави.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва