НАЗК запропонувало Зеленському та суддям «брати хабарі»

11:30, 9 ноября 2020
НАЗК дозволило суддям, прокурорам, Президенту та чиновникам «брати хабарі».
НАЗК запропонувало Зеленському та суддям «брати хабарі»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова НАЗК Олександр Новіков продовжує тиснути на керівництво держави.

Зокрема, раніше голова НАЗК всупереч рішенню Конституційного Суду України закрив публічний доступ до Реєстру декларацій

Суддя КСУ-доповідач по справі щодо електронного декларування Ігор Сліденко підкреслив, що голова НАЗК Олександр Новіков протиправно закрив публічний доступ до Реєстру декларацій, і це було самоправством з боку голови НАЗК. 

Нагадаємо, раніше подібну думку у суперечці з головою НАЗК висловив міністр юстиції Денис Малюська. Реєстр не працював одну добу, точніше, не працював доступ до реєстру.

Згодом в інтерв’ю «Громадському» голова НАЗК визнав, що Конституційний Суд прямо не зобов’язував його закривати Реєстр декларацій.

Також Новіков раніше ввів у оману керівництво держави стосовно того, що не можна буде реалізувати результати місцевих виборів. 

«КСУ фактично заблокував реалізацію результатів місцевих виборів. Оскільки призначення кандидатів обраних на посади, зокрема голів обласних, районних рад та їх заступників, можливе лише після проходження ними спецперевірок», — йшлося в повідомленні НАЗК. 

Разом із тим, в інтерв’ю «Громадському» Новіков зізнався, що призначити їх все ж таки можна. 

Тепер НАЗК заявило, що воно дозволяє суддям, прокурорам, Президенту та ін. «брати хабарі».

Так, у повідомленні від 9 Листопада 2020 року НАЗК повідомляє дослівно наступне:

«Відтепер високопосадовці можуть приймати подарунки будь-якої вартості від будь-яких осіб та «віддячувати» своїм дарувальникам

Через рішення Конституційного Суду України (КСУ) від 27.10.2020 № 13-р/2020 Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) позбавлене можливості складати протоколи про адміністративні правопорушення, у тому числі стосовно порушення чиновниками встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків.

Користуючись ситуацією, створеною КСУ, чиновники можуть почуватися вільно при отриманні коштовних подарунків та «віддячувати» дарувальникам, уникаючи відповідальності, оскільки механізм протидії таким правопорушенням та невідворотності покарання зруйнований.

«Якщо чиновник отримав подарунок, а потім на знак подяки виніс рішення на користь дарувальника, то таке рішення вважається ухваленим в умовах конфлікту інтересів та підлягає скасуванню. Проте через рішення КСУ НАЗК не зможе скласти протоколи про адміністративні правопорушення та звернутися до суду із позовом про скасування таких рішень», ­— пояснює Голова НАЗК Олександр Новіков.

Хто серед високопосадовців, які тепер можуть приймати подарунки?

  • Президент України;
  • Прем’єр-міністр та міністри Кабінету Міністрів України, їхні заступники;
  • народні депутати України;
  • судді та прокурори;
  • члени Вищої ради правосуддя та члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  • члени Центральної виборчої комісії;
  • Голова Національного банку України, його заступники;
  • члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;
  • члени Антимонопольного комітету України;
  • Голова Фонду державного майна України, його заступники;
  • Голова Державної митної служби України, його заступники;
  • Голова державної фіскальної служби України;
  • Секретар Ради національної безпеки і оборони України, його заступники;
  • Керівник Офісу Президента України, його заступники;
  • інші державні службовці категорії “А” та “Б”, посадові особи місцевого самоврядування, віднесені до першої–третьої категорій.

Через рішення Конституційного Суду України від 27.10.2020 № 13-р/2020 робота НАЗК лишається заблокованою. НАЗК позбавлено можливості проводити повні перевірки декларацій, складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, здійснювати перевірки організації роботи із запобігання корупції в державних установах тощо.

Попри це, ми віримо, що законодавці знайдуть правові шляхи врегулювання цієї ситуації. Саме тому продовжуємо працювати над ініціативами, які допоможуть підвищити ефективність запобігання та протидії корупції в Україні після відновлення повноцінного функціонала НАЗК», — сказано у повідомленні НАЗК.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки