Чи має право суддя на доплату за виконання обов’язків голови суду: рішення КАС

12:45, 16 ноября 2020
Колишній суддя вважав, що робота по виконанню обов’язків голови суду також повинна бути оплачена.
Чи має право суддя на доплату за виконання обов’язків голови суду: рішення КАС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду по справі № 620/2812/19 погодився з тим, що нормами Закону України «Про судоустрій і статус суддів» не встановлено такої складової суддівської винагороди,як доплата за здійснення повноважень голови місцевого суду та не передбачено права на отримання доплати за здійснення повноважень голови місцевого суду за відсутності голови.

Позивач зазначав, що у період з 15 до 19 квітня 2015 року, з 25 квітня до 22 листопада 2015 року, з 28 листопада 2015 року до 28 червня 2016 року, з 20 серпня до 22 вересня 2016 року перебував на адміністративні посаді - виконував обов`язки голови суду, проте до його суддівської винагороди протиправно не було включено відповідну доплату, чим суттєво зменшено розмір заробітної плати і грошового утримання судді у відставці.

Рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від 25 листопада 2019 року, залишеним без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 2 березня 2020 року, у задоволенні позову відмовлено.

Не погоджуючись з вказаними рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій позивач звернувся з касаційною скаргою.

Розглядаючи справу, Верховний Суд дійшов таких висновків.

Згідно з частиною шостою статті 135 Закону № 1402-VІІІ суддям, які обіймають посади заступника голови суду, секретаря судової палати, секретаря Пленуму Верховного Суду, секретаря Великої Палати Верховного Суду, виплачується щомісячна доплата в розмірі 5 відсотків посадового окладу судді відповідного суду, голові суду - 10 відсотків посадового окладу судді відповідного суду.

Під час виконання обов`язків голови суду з 15 квітня 2015 року до 22 вересня 2016 року (припинення повноважень судді) позивачу не проводилась щомісячна доплата за перебування на адміністративній посаді.

Повноваження голови суду позивач здійснював у зв`язку з відсутністю голови цього суду, обраного у встановленому порядку зборами суддів.

Частиною другою статті 133 Закону № 2453-VІ встановлено, що суддівська винагорода складається з посадового окладу та доплат за:

1) вислугу років;

2) перебування на адміністративній посаді в суді;

3) науковий ступінь;

4) роботу, що передбачає доступ до державної таємниці.

30 вересня 2016 року набрав чинності Закон України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року.

Положення частини першої та другої статті 20, частини третьої статті 24 та частини другої статті 135 даного закону містять аналогічні вимоги щодо обрання на адміністративні посади, здійснення адміністративних повноважень голови суду у разі його відсутності, а також складові суддівської винагороди.

Тож КАС погодився, що у відповідачів не було законних підстав для призначення та виплати позивачу щомісячної доплати за перебування на адміністративній посаді в суді з огляду на те, що він виконував обов`язки голови суду тимчасово, до настання певних обставин - обрання голови суду зборами суддів, а не був обраний на посаду голови районного суду у встановленому порядку.

Незважаючи на твердження позивача, що суддя, який призначений на посаду рішенням зборів суддів та суддя, призначений виконуючим обов`язки голови суду, виконує один і той же об`єм роботи та несе відповідальність за результати діяльності суду, а тому така робота також повинна бути оплачена, правові підстави для здійснення такої виплати позивачу відсутні.

Раніше КАС ВС ухвалив рішення у зразковій справі про здійснення соціальних виплат ветеранам війни.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки