Судові рішення та повістки дозволять отримувати електронкою: депутати знайшли заміну Укрпошті

16:00, 16 ноября 2020
Депутати змінять порядок відправлення судами кореспонденції: які документи будуть вважатися належно врученими.
Судові рішення та повістки дозволять отримувати електронкою: депутати знайшли заміну Укрпошті
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутати від фракції «Слуга народу» внесли законопроект № 4360 від 11.11.2020 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення належного повідомлення учасників судового процесу та направлення копій судових рішень».

Головним Комітетом для законопроекту визначено Комітет з питань правової політики.

Зміни вносяться до Кодексу адміністративного судочинства України, Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України.

Проектом запропоновано наступні новації:

  • виключено обов’язок подання письмової заяви про sms та e-mail підписку і встановлено, що контактні дані, а саме номер мобільного телефону та адреса електронної пошти, зазначені у позовній заяві, апеляційній скарзі (які є їх обов’язковими реквізитами) можуть використовуватись судами для здійснення викликів та надсилання судових рішень;
  • встановлено, що вручення викликів, повідомлень, судових рішень на електронну адресу, зазначену в заявах по суті справи, а судові виклик, повістка, судове рішення вважатимуться належним чином надісланими та врученими, у разі наявного у суду електронного підтвердження про дату та час їх направлення або електронного підтвердження про отримання тексту електронного документа відповідальною особою установи;
  • передбачено, що копія судового рішення надіслана на електронну адресу, зазначену в заявах по суті справи вважатиметься належно врученою. 

Учасник судового процесу, якому судове рішення направлене на електронну пошту, повинен буде негайно підтвердити суду отримання судового рішення (електронною поштою або телефоном). Текст такого підтвердження роздруковується, а телефонне підтвердження записується відповідним працівником апарату суду, приєднується секретарем судового засідання до справи і вважається належним підтвердженням належного вручення судового рішення. У такому випадку судове рішення вважається врученим учаснику судового процесу з моменту надходження до суду підтвердження про отримання.

Якщо протягом дня, наступного за днем надсилання судового рішення, підтвердження від учасника судового процесу не надійшло, секретар судового засідання складає про це довідку, що приєднується до справи. У такому випадку судове рішення вважається врученим з моменту складання секретарем судового засідання відповідної довідки.

Необхідність ухвалення законопроекту пов’язана із тим, що суди стикнулися із проблемою повідомлення учасників судового провадження.

Відповідно до процесуального законодавства України та сталої практики Верховного Суду, суди повинні чітко дотримуватись вимог процесуального закону, який зобов'язує вручати судові документи завчасно з використанням послуг поштового зв’язку.

Складається ситуація, відповідно до якої саме від роботи АТ «Укрпошта» залежить належне повідомлення учасників справи про судові засідання та направлення судових рішень. Через неякісні послуги поштового зв’язку значно збільшуються строки розгляду справи, а самі обставини вручення/невручення процесуальних документів суду одержувачем/адресатом досліджуються суддями апеляційної та касаційної інстанцій при перегляді судових рішень і нерідко стають єдиною причиною скасування судових рішень.

При цьому, у 2019 році судова система України витратила на послуги поштового зв’язку (марки, конверти) близько 1 мільярда 150 мільйонів гривень.

Іншою причиною внесення законопроекту є ситуація, що склалась у зв’язку з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Адже запровадження надсилання документів в електронному вигляді мінімізує можливий контакт між адресатом, адресантом та посередниками (працівниками установ, що надають поштові послуги).

«Судово-юридична газета» неодноразово розповідала, що у зв’язку з критичним станом фінансового забезпечення судових установ у 2020 році, непоодинокими є випадки зупинки судами процесу направлення судової кореспонденції учасникам судових справ, що у процесуальному плані є фактично зупинкою здійснення правосуддя.

Раніше Комітет з питань цифрової трансформації запропонував Раді підтримати законопроекти про офіційні електронні адреси.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва