Реформа оплати праці державних службовців: коли зростуть зарплати

17:23, 17 ноября 2020
Першими нову модель впровадять у НАДС та його територіальні органи, Міністерство фінансів України, Міністерство цифрової трансформації та Секретаріат Кабінету Міністрів України.
Реформа оплати  праці державних службовців: коли зростуть зарплати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство з питань державної служби (НАДС) реформує оплату праці державних службовців. Першими нову модель впровадять пілотні державні органи, а саме: НАДС та його територіальні органи, Міністерство фінансів України, Міністерство цифрової трансформації та Секретаріат Кабінету Міністрів України. Згодом вона буде поширена на інші державні органи.

Новації

Впровадження класифікації посад державної служби. Посади класифікують за напрямами діяльності, рівнем відповідальності, складністю обов'язків із присвоєнням відповідних класифікаційних кодів.

Зменшення кількості складових заробітної плати державних службовців. Передбачається підвищення ролі посадового окладу разом із зниженням дискреції керівника на розмір заробітної плати шляхом визначення “основної” та “додаткової” частки заробітної плати:

- основна частка не залежить від рішення керівника та визначає чіткі складові заробітної плати (не менше 70%);

- додаткова частка залежить від особистого внеску державного службовця в загальний результат роботи шляхом встановлення премії. Дискреція керівника - не більше 30%.

У НАДС наголошують, що першим кроком і основою реформи оплати праці має стати класифікація посад. Класифікація передбачає розподіл посад державної служби та присвоєння їм класифікаційних кодів на основі віднесення посад до відповідних сімей та рівнів, визначених у Каталозі типових посад державної служби і критеріїв віднесення до таких посад. Каталог - це рамковий документ, що описує функціонал, межі відповідальності та обсяг завдань на посадах державної служби.

Модель класифікації передбачає:

  • 28 професійних сімей посад - до кожної сім’ї є короткий опис на основі ключового функціоналу на посадах;
  • 9 рівнів відповідальності - від першого керівного рівня до початкового фахового рівня;
  • 3 рівні юрисдикції - центральний рівень, обласний, районний.

Автори реформи сподіваються, що класифікація посад сприятиме формуванню сучасної та ефективної системи управління персоналом у державних органах.

У НАДС запевняють, що класифікація:

  • не зменшить розмір діючого окладу;
  • не передбачатиме зміни назви посади, структурного підрозділу чи організаційної структури;
  • не матиме впливу на посадові обов'язки.

На першому етапі реформи здійснюється виключно збір даних, розрахунки і моделювання.

Коли класифікація посад буде запроваджена, посади державної служби будуть класифіковані за сім’єю посад, рівнем посади та рівнем юрисдикції державного органу. За результатом класифікації їм присвоять відповідний класифікаційний код.

При цьому в НАДС підкреслюють, що у результаті класифікації заробітна плата державних службовців не зміниться. Зміни можливі після впровадження нових умов оплати праці на основі класифікації посад. Реформа здійснюватиметься поступово з урахуванням можливостей державного бюджету.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Національним агентством України з питань державної служби за сприяння та підтримки проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR) провів у режимі вебконференції комітетські слухання на тему: «Реформа системи оплати праці на державній службі». 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду