«Велике будівництво» це не тільки дороги: Кабмін поширив програму на пам’ятки культури

17:35, 9 декабря 2020
Експертна група при Мінкульті відбиратиме проекти робіт із реставрації, консервації та ремонту пам’яток культурної спадщини.
«Велике будівництво» це не тільки дороги: Кабмін поширив програму на пам’ятки культури
Фото: Урядовий портал
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України 9 грудня підтримав ідею міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка щодо створення Експертної групи з відбору проєктів робіт із реставрації, консервації та ремонту пам’яток культурної спадщини, у тому числі замків, інших фортифікаційних, оборонних, палацово-паркових комплексів, які збираються реалізувати в рамках програми «Велике будівництво».

На обґрунтування своєї ідеї міністр культури у пояснювальній записці зазначив, що станом на сьогодні на державному обліку знаходиться близько 130 тисяч пам’яток культурної спадщини, більшість з яких перебуває у державній або комунальній власності.

«З огляду на міжнародні зобов’язання, взяті на себе Україною, та положення статті 54 Конституції України, держава має забезпечувати збереження об’єктів, що становлять культурну цінність», - пише міністр.

Він також нагадав про Указ Президента України від 18 серпня 2020 року № 329/2020 «Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму», яким передбачено, зокрема, сприяння розробленню необхідної проєктної та іншої документації з реставраційних робіт об’єктів культурної спадщини.

Міністерство розробило відповідний Порядок відбору проєктів робіт із реставрації, консервації та ремонту пам’яток. Щоправда, до нього були висловлені окремі зауваження. Зокрема, уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич висловив побажання, щоб у Порядку відбору були закріплені критерії забезпечення доступності об’єктів культурної спадщини для людей з обмеженими фізичними можливостями. Міністр пообіцяв все виправити та доповнити у робочому порядку.

Фінансування відібраних Експертною групою проєктів здійснюватиметься у рамках бюджетної програми «3801340 Фонд розвитку закладів загальнодержавного значення» та програми «Велике будівництво».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду