Комітет схвалив законопроект Третьякової про зняття вікових обмежень для держслужбовців

18:17, 14 декабря 2020
Оновлювати держслужбу планують за рахунок пенсіонерів, щоправда, ГНЕУ не бачить у цьому доцільності.
Комітет схвалив законопроект Третьякової про зняття вікових обмежень для держслужбовців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо зняття вікових обмежень для роботи на державній службі (реєстр. № 4096 від 14.09.2020).

Про це повідомила в соцмережах нардеп Лариса Білозір. Депутати вважають, що якщо людина фаховий та ефективний спеціаліст, її варто залучати до державної служби і після 65 років.

 

 

 

Законопроект ще 03.12.2020 було прийнято за основу із скороченим строком підготовки.

Ним виключаються із законодавства положення, які унеможливлювали вступ на державну службу особи, яка досягла 65 років.

Також передбачається внесення змін до Закону України “Про державну службу” щодо можливості, повторного призначення на один рік державного службовця, який досяг пенсійного віку без обов’язкового проведення конкурсу щорічно.

Вихідна допомога державному службовцю, який звільняється, в окремих випадках, виплачується одноразово за його бажанням.

У зв’язку з потребами служби державний службовець за рішенням суб’єкта призначення може бути залишений на державній службі після досягнення 65-річного віку за його згодою.

Рішення про продовження строку перебування на державній службі приймається суб’єктом призначення щороку, але не більш як до досягнення державним службовцем 70-річного віку.

Комітет з питань антикорупційної політики у проекті акта не виявив корупціогенних факторів, що можуть сприяти вчиненню корупційних правопорушень.

Головне наукове-експертне управління Верховної, Ради не побачило доцільності у внесенні таких змін. Крім того, у ГНЕУ звернули увагу, що норми законопроекту не кореспондуються між собою.

Під час попереднього засідання Комітету співавторка законопроекту Галина Третьякова, презентуючи законопроект, заявила, що стратегія розвитку державної служби містить норми про оновлення державної служби.

Оновлення державної служби не тотожне її омолодженню, заявила Третьякова.

Тобто, вона вважає, що оновлення державної служби може відбуватися людьми, які сягнули 60-65 років, якщо вони мають ті якості, ті знання, які потрібні для державної служби. На думку Третьякової це буде виключати явище, яке в Європі називається «ейджизмом» (дискримінація окремих людей або груп людей за віковою ознакою).

Нардеп поділилася намірами зняти обмеження і в 70 років, проте автори законопроекту все ж таки вирішили запровадити річний контракт.

У приклад вона привела Закон «Про середню освіту», згідно із яким з вчителями після 65 років можуть укладатися річні контракти, і, відповідно, через рік можна подивитися чи здорова така людина. Це пов’язано з тим, що у старості виникають такі хвороби як деменція, хвороби Паркінсона та Альцгеймера. Такі хвороби виникають у 12-15 відсотків тих людей, які досягли віку в 65 років.

Із законотворчою діяльністю Третьякової можна ознайомитися за посиланням.

Раніше Третьякова заявила, що не кожна самотня матір або чорнобилець потребують матеріальної підтримки держави.

Однією із останніх гучних заяв Третьякової було висловлення сумніву, що ФОПи платять 8000 грн податків на рік.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде