Депутати виносять в сесійну залу законопроект про цивільну вогнепальну зброю

16:20, 20 января 2021
Комітет погодив законопроект, який дозволяє мати цивільну вогнепальну зброю.
Депутати виносять в сесійну залу законопроект про цивільну вогнепальну зброю
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді включити в порядок денний законопроект № 4335 від 06.11.2020 «Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї».

Розроблений законопроект регулює відносини, пов’язані з обігом виключно цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї.

У законопроекті надаються визначення застосовуваним термінам і поняттям, визначаються засади державної політики у сфері обігу вогнепальної цивільної зброї та бойових припасів до неї.

Законопроектом встановлюються такі категорії цивільної вогнепальної зброї:

А – автоматична вогнепальна зброя;

В – гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична);

С – короткоствольна вогнепальна зброя;

D – довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя;

Е – довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя.

За аналогією з Посвідченням водія, запроваджується Посвідчення власника зброї, у якому зазначаються категорії зброї, яку може набути власник Посвідчення. Крім цього на кожну одиницю зброї впроваджується технічний паспорт, у якому зазначаються відомості про власника та серійний номер зброї.

Право на отримання Посвідчення власника зброї мають дієздатні громадяни України, які:

- не мають медичних протипоказань;

- не мають судимості, що погашена чи знята у встановленому законом порядку за злочини, передбачені Розділами І, ІІ, ІІІ, ІV, VІ, ІХ, ХІІ, ХІІІ, ХІV, XV, XVII, XVIII, ХІХ, ХХ Особливої частини Кримінального кодексу України (крім реабілітованих);

- не притягалися до адміністративної відповідальності протягом останнього року за частиною третьою, четвертою статті 126, статтями 130, 17219, 17220, 173, 1732, 1733, 174, 1831, 1843, 185, 186, 1868, 187, 190-1956, 203, 2031, 2041, 2042-2044 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Запроваджується обов’язкове страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну внаслідок володіння, зберігання чи використання зброї.

Запроваджується Єдиний державний реєстр цивільної зброї, встановлюються засади його ведення.

Запроваджуються курси з вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та її застосування.

Визначаються заборонені до цивільного обігу вогнепальна зброя, бойові припаси до неї, частини зброї та додаткове обладнання до зброї.

Регулюються питання набуття у власність юридичними особами цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї, спадкування цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів, зберігання цивільної зброї та бойових припасів, застосування цивільної вогнепальної зброї для захисту тощо.

Встановлюються загальні засади ведення спеціального обігу вогнепальної зброї та бойових припасів і діяльності стрілецьких тирів і стрільбищ.

Суб'єкт охоронної діяльності отримає право придбавати, зберігати та використовувати цивільну вогнепальну зброю та боєприпаси до неї.

Буде заборонено застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби та цивільну вогнепальну зброю щодо жінок з явними ознаками вагітності, осіб з явними ознаками інвалідності, неповнолітніх, коли їхній вік очевидний або відомий, за винятком випадків здійснення останніми збройного або групового нападу, а також проти працівників правоохоронних органів, військовослужбовців під час виконання ними службових обов’язків, окрім випадків вчинення ними неправомірних дій, які загрожують життю чи здоров’ю людей.

 Ліцензуванню будуть підлягати такі види господарської діяльності:

  • виробництво та ремонт цивільної зброї і бойових припасів до неї, холодної зброї, пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів на секунду, торгівля цивільною зброєю та бойовими припасами до неї, холодною зброєю, пневматичною зброєю калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів на секунду; виробництво спеціальних засобів, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії, індивідуального захисту, активної оборони та їх продаж;
  • діяльність тирів та стрільбищ;
  • діяльність курсів з вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та її застосування;

За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, державний виконавець буде виносити постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування цивільною вогнепальною зброєю, пневматичною та охолощеною зброєю, - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Полювання буде здійснюватися з використанням цивільної вогнепальної зброї категорії D або E за умови наявності посвідчення власника зброї з отриманою відповідною категорією зброї та технічного паспорта на кожну одиницю зброї.

Крім того, депутати підтримали Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України «Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї» № 4336 від 06.11.2020.

Цим законопроектом встановлюється такий вид адміністративного стягнення, як позбавлення права на володіння цивільною зброєю та бойовими припасами до неї.

Позбавлення наданого даному громадянинові права на володіння цивільною зброєю та бойовими припасами до неї застосовується на строк від трьох до п’яти років за порушення порядку користування цим правом або на строк від десяти років за систематичне порушення порядку користування цим правом.

Особи, які здійснюють транспортування або носіння цивільної вогнепальної зброї і щодо яких є підстави вважати, що вони перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, підлягають оглядові на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

Згідно із змінами до Кримінального кодексу України не буде вважатися перевищенням меж необхідної оборони і не має наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту:

1) від нападу з застосуванням вогнепальної або холодної зброї;

2) від нападу групи осіб;

3) для відвернення протиправного насильницького вторгнення у житло чи інше володіння

Із статті 263 КК виключається носіння вогнепальної зброї, а також всі дії, пов’язані із цивільною вогнепальною зброєю.

Раніше українці висловили занепокоєння через закриття відділків Нацполіції у громадах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду