Як люди, які мають електроопалення, зможуть отримати компенсацію за спожиту електрику

08:10, 1 февраля 2021
В уряді підготували проект про виплату компенсацій людям з електроопаленням у зв’язку зі скасуванням пільгового тарифу на світло.
Як люди, які мають електроопалення, зможуть отримати компенсацію за спожиту електрику
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час свого виступу 26 січня у Верховній Раді Денис Шмигаль, серед іншого, пообіцяв, що «на найближчих засіданнях Кабміну буде прийнято рішення про компенсації домогосподарствам, у яких встановлено електроопалення. Тобто, ті люди, які мають електроопалення, будуть отримувати монетизовані компенсації – держава їх не кине».

І ця обіцянка на той момент вже була підкріплена певними діями в уряді. За день до виступу прем’єра Міністерство соціальної політики опублікувало проект постанови про Питання надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії. Проект передбачає виділення 1,4 мільярда гривень для надання компенсації на оплату електроенергії.

Взяти кошти на фінансування компенсацій планують із залишків Резервного фонду бюджету за 2020 рік, які надійшли туди з наступних джерел:

  • надходження від сплати грошових зобов’язань з податку на прибуток підприємств, що виникли та/або виникнуть у публічного акціонерного товариства "Укрнафта" за результатами проведення операцій з продажу (постачання) природного газу акціонерному товариству "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України";
  • надходження від сплати грошових зобов’язань публічного акціонерного товариства "Укрнафта" з податку на додану вартість за операціями продажу (постачання) природного газу акціонерному товариству "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України";
  • надходження від сплати грошових зобов’язань з податку на прибуток підприємств, що виникли та/або виникнуть у акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" внаслідок отримання компенсації, а також за результатами господарської діяльності у 2020-2021 роках.

Порядок отримання компенсації

Якби вищезгадане рішення не передбачало б певного Порядку, то це просто не могло бути рішенням Кабміну. А тому, звісно, проект Порядку у Мінсоцполітики також розробили. Отже, цей порядок визначає, що отримувачами компенсації за спожиту у першому кварталі 2021 року, у зв’язку зі скасуванням окремих знижених тарифів будуть наступні категорії споживачів, за винятком тих, хто отримує субсидії:

  • населення, яке проживає в житлових будинках, обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками і станом на 31 грудня 2020 року мало право на знижену ціну;
  • населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання і станом на 31 грудня 2020 року мало право на знижену ціну;
  • багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Ці категорії споживачів не будуть отримувати кошти на руки – міністерство буде перераховувати «переплату», що утворилася через скасування пільгового тарифу, прямо постачальникам, які будуть зараховувати кошти на рахунки відповідних споживачів.

Розрахунок компенсації для багатодітних, прийомних сімей та будинків сімейного типу буде проводитися за фактично спожитим обсягом електроенергії за зниженими тарифами та за фіксованою ціною. Для інших категорій компенсація буде встановлюватися лише на споживання електроенергії до 3000 кВт/год – споживання понад цей обсяг споживачі будуть оплачувати за загальною вартістю.

Цікаво те, що процес розрахунків компенсації повністю покладається на постачальників – Мінсоцполітики лише надасть їм інформацію про те, хто зі споживачів є отримувачами субсидій, і тому не має права на цю компенсацію. З одного боку, постачальнику простіше обчислити компенсацію лише для своїх клієнтів, аніж для міністерства порахувати для всіх. З іншого, це може виглядати як перекладання «з хворої голови на здорову» – ідею уряду будуть реалізовувати незацікавлені у цьому особи.

При цьому варто відзначити також і те, що Порядок не накладає жодних обов’язків на споживачів для отримання компенсації – тобто, якщо у вас була пільга до 31 грудня 2020 року, вам не треба нікуди звертатися, щоб вам призначили компенсацію.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про те, як уряд «забув» знизити вартість газу для ОСББ та що вони із цим вирішили робити.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва