Уряд не знизив ціну на газ для ОСББ — як це будуть вирішувати

08:07, 28 января 2021
Заледве через тиждень з моменту ухвалення рішення про зниження ціни на газ в уряді виявили, що не згадали у постанові про ОСББ.
Уряд не знизив ціну на газ для ОСББ — як це будуть вирішувати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

26 січня Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль виступав у стінах Верховної Ради. Однією з двох ключових складових його виступу було питання комунальних тарифів. Зокрема, прем’єр зазначив таке: «По ситуації з тарифами – дуже коротко і дуже чітко. Уряд встановив граничну ціну на газ для населення на рівні 6,99 грн з ПДВ за кубометр газу». Втім, як виявилося, про деяку частину населення таки забули.

Так, одним із пунктів порядку денного засідання Кабінету Міністрів 27 січня зазначено розгляд проекту Міністерства енергетики – постанови про внесення змін до постанови від 9 грудня, якою уряд запровадив післясвяткові жорсткі карантинні обмеження. А якщо ще точніше, зміни хочуть вносити у п. 41-1, яким раніше уряд встановив верхню межу ціни на газ у 6,99 за кубометр до кінця карантину або ж до кінця березня.

Отже, 18 січня уряд ухвалив постанову, якою, серед іншого, було визначено таке:

«Установити з 1 лютого 2021 р. на період дії карантину, але не довше 31 березня 2021 р. граничну ціну на природний газ за договорами постачання між побутовими споживачами та постачальниками, у тому числі постачальником “останньої надії”, на рівні 6 гривень 99 копійок за 1 куб. метр…».

І вже після ухвалення цієї постанови у Міненерго виявили, що забули згадати у тексті ОСББ. Тобто ОСББ мали б і далі платити ціну, яка була до цього – до 10,8 грн за кубометр (і це за умови, що відповідний постачальник не збільшив би тариф на газ у лютому та березні).

При цьому Міненерго у пояснювальній записці пише, що мета доповнення відповідного положення – не усунення помилки під час підготовки ухваленого 18 січня проекту, і наводить майже півтори сторінки обґрунтувань, які стосуються загалом підстав запровадження верхньої ціни на газ. Тут згадують і про зловживання постачальників, і про зловживання Газпрому, і про погоду, що призвела до рекордного за два роки зростання ціни на газ на торгах. Зрозуміло, як це пов’язано із рішенням запровадити верхню межу ціни на газ, але це нічого нам не говорить ані про те, чому ОСББ не згадується у попередній редакції документа, ані про те, чому треба внести відповідні доповнення. Інакше кажучи, визнавати свої помилки в уряді просто не можуть або не хочуть.

Раніше «Судово-юридична газета» порівнювала, хто – абсолютно і відносно заробітної плати – платить за газ більше – українці чи громадяни ЄС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки