Уряд розгляне питання про підвищення окладів деяких категорій медичних працівників

10:20, 3 февраля 2021
Фінансуватимуть це підвищення за рахунок зарплатного фонду закладів, у яких ці медики працюють.
Уряд розгляне питання про підвищення окладів деяких категорій медичних працівників
Джерело фото: leopolis.news
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Одним із питань, які сьогодні має розглянути на своєму засіданні Кабінет Міністрів, є проект постанови про підвищення оплати медичних працівників. Це питання на розгляд КМУ виносить не міністр охорони здоров’я, а очільник МОН. Втім, дивуватися не варто, адже стосується цей проект лише медичних працівників закладів освіти.

У пояснювальній записці до цього проекту Сергій Шкарлет пише, що на сьогодні «оплата праці медичних працівників, посади яких передбачені у штатних розписах закладів освіти, залишається на дуже низькому рівні». Зокрема, він зазначає, що на сьогодні оклад медсестри у закладах охорони здоров’я складає 3226-3849 грн, у той час як лікар у закладі освіти, залежно від тарифного розряду, має оклад у 4050-5051 грн.

«Такий низький рівень оплати праці медпрацівників у закладах освіти призводить до їх масового звільнення і, як наслідок, заклади освіти втрачають можливість забезпечувати дотримання державних гарантій здобувачам освіти щодо медичного обслуговування учнів, студентів, слухачів у такий складний період, як розповсюдження коронавірусної інфекції», – далі пише міністр освіти і науки.

Для того, щоб зупинити процес відтоку медичних кадрів із закладів освіти, у МОН пропонують запровадити з 1 січня 2021 року та до скасування карантину, спричиненого коронавірусом, доплати за роботу у несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я медичним працівникам закладів освіти державної та комунальної форми власності в розмірі 20% посадового окладу. Отже, на найближчий час оклад лікарів у закладах освіти зросте до «нечуваних» 4800-6000 грн. Втім, після закінчення карантину все стане, як було, що може лише поглибити кризу.

Ще цікавим моментом є те, що проект постанови передбачає, що ці 20%-ві доплати будуть фінансуватися за рахунок коштів, передбачених на оплату праці відповідного закладу освіти. Інакше кажучи, кожна сільська школа має самостійно викроїти ці 20% до окладу із наявного зарплатного фонду. Така постановка питання може призвести до абсурдної ситуації у закладах, де нині медичні працівники отримують регулярні премії. Адже у підсумку їхній дохід не зміниться – замість премій вони будуть отримувати ковідну надбавку.

В цілому, підвищення оплати медичних працівників, у тому числі й тих, хто працює у закладах освіти, є важливим завданням уряду. Втім, встановлення тимчасових надбавок через коронавірус не є вирішенням питання, адже підстав вважати, що до закінчення карантину уряд знайде кошти для підвищення окладів на постійній основі, поки що немає. Отже, опівночі останнього дня карантину оклади лікарів, як карета з «Попелюшки», перетворяться на гарбуз, а медичні працівники і далі будуть працювати за оклади, значно менші за мінімальну зарплату.

Раніше «Судово-юридична газета»  розповідала, як уряд забув знизити ціну на газ для ОСББ, і чи будуть з цим щось робити.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду