Присяжні зобов’язали Intel виплатити понад 2 млрд доларів за порушення патентів

12:48, 4 марта 2021
VLSI, яка отримає гроші, говорить про «добровільну сліпоту» Intel, а Intel збирається оскаржувати рішення присяжних.
Присяжні зобов’язали Intel виплатити понад 2 млрд доларів за порушення патентів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Федеральна колегія присяжних у штаті Техас визнала порушення двох патентів компанією Intel і зобов’язала компанію виплатити 2,18 мільярди доларів. Така сума компенсації за порушення патентів є однією з найбільших в історії Сполучених Штатів – про це повідомляє Bloomberg.

Отже, 2 березня присяжні у місті Вако, Техас прийшли до висновку, що Intel порушив два патенти, якими володіє компанія VLSI. Порушення одного патенту оцінили у 1,5 мільярди доларів, другого – у 675 мільйонів. Сума компенсації становить близько половини всього доходу Intel за 4 квартал 2020 року. Перший патент у 2012 році отримала компанія Freescale Semiconductor Inc., другий – SigmaTel Inc. у 2010-му. У 2015 році обидва патенти опинилися в руках нідерландської компанії NXP Semiconductors Inc., яка купила обох розробників. А у 2019 році за даними Bloomberg NXP передала права на патенти VLSI. Ринок вже відреагував на рішення присяжних – ціна акцій Intel два дні падає. З 2 березня акції втратили близько 5% вартості.

Представник VLSI Морґан Чу зазначив, що Intel охопила «добровільна сліпота» – компанія цілеспрямовано не перевіряла наявність патентів на релевантні технології. Втім, це, так само, як і незнання закону, не звільняє компанію від відповідальності за порушення патенту. Крім того, на його думку, сума компенсації не така вже й велика, якщо зважати, що із використанням відповідних технології Intel продавала мільярди комп’ютерних чипів. Так, юрист нагадав, що у 2011 році компанія виплачувала 1,5 мільярди доларів компенсації Nvidia – при тому, що тоді йшлося про спільні патентні права компанії.

Менш радісно сприйняли рішення присяжних у Intel – з очевидних причин. Позиція компанії у тому, що відповідні технології вони розробили самостійно, а про існування патенту не знали. Юрист Intel Вільям Лі сказав у коментарі для ЗМІ, що VLSI просто «дістала з полиці два патенти, які не використовувала 10 років, і сказала: “Дайте нам 2 мільярди доларів”». Також Лі додав, що вимоги VLSI фактично є «оподаткуванням справжніх винахідників». Представники Intel готуються оскаржувати рішення.

Ця справа – одна із небагатьох справ щодо патентів у США, які проходили не онлайн, хоча більшість судів схиляються до онлайн варіанту через пандемію. Її розгляд відкладали на тиждень через негоду у Техасі. Після цього Intel просила відкласти слухання ще, посилаючись на коронавірус, але суддя відмовив у перенесенні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що минулого тижня суддя затвердив мирову угоду, за якою Facebook виплатить користувачам понад пів мільярда доларів за використання функції розпізнавання обличчя.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду