Верховна Рада відмовилася надавати зброю українцям

15:10, 4 марта 2021
Депутати з тріском провалили законопроект про легалізацію зброї.
Верховна Рада відмовилася надавати зброю українцям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада відмовилася голосувати в першому читанні за законопроект № 4335 від 06.11.2020 «Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї».

Законопроект раніше був погоджений Комітетом з питань правоохоронної діяльності, який рекомендував Верховній Раді включити в порядок денний законопроект.

Аналогічна доля чекала й альтернативний законопроект № 4335-1.

Результати голосування були очікувані, оскільки раніше Комітет просив Раду направити законопроект на доопрацювання, а депутати висловлювали сумніви, що для голосування буде достатньо голосів.

Думки депутатського корпусу щодо доцільності цього законопроекту розділилися, оскільки частина народних обранців вважала, що така ініціатива не на часі та є небезпечною.

Каменем спотикання стало питання легалізації короткоствольної зброї, проти чого категорично виступало МВС. При цьому автор основного законопроекту Ігор Фріс запевняв, що цей законопроект не про «короткостволи», а про обіг зброї в цілому.

Раніше законопроект для «Судово-юридичної газети» коментував заступник міністра МВС Антон Геращенко. Він сказав наступне:

«Ми категорично проти обігу короткоствольної зброї. Це принципова позиція. Тому що такий обіг підвищує небезпеку для усіх громадян України бути вбитими або пораненими за рахунок того, якщо хтось буде використовувати це. Якщо хтось хоче захистити домівку він може купити мисливський карабін. Але короткоствольна зброя, яку можна носити з собою, може бути використана при різного роду сварках, чварах та в інших випадках. На жаль, наше суспільство не готово до цього. Будь-яка «бізнес-розбірка» або п’янка в ресторані може закінчитися бідою. Це недопустимо».

Раніше ГНЕУ знайшла у законопроекті невідповідність Конституції та корупційні ризики. Наприклад, відповідно до законопроекту «фізичні особи можуть бути нагороджені відзнакою «Іменна вогнепальна зброя» та відомчою заохочувальною відзнакою «Вогнепальна зброя» цивільною вогнепальною зброєю будь-якої категорії, крім категорії А». Отже, отримати вказану нагороду можуть будь-які особи, навіть особи з кримінальним минулим, нівелює цінність і значимість вказаної нагороди і створює корупційні ризики.

Крім того, покладання у ч. 9 цієї статті на органи Міністерства внутрішніх справ повноважень щодо погодження укладення трудового (цивільно-правового) договору юридичної особи з фізичною особою на право користуватися зброєю та бойовими припасами до неї, які належать такій юридичній особі, наділяє МВС невластивими функціями, створює корупційні ризики і посилює вплив державних структур на суб’єктів господарювання.

Дозвіл на носіння цивільної вогнепальної зброї категорії В (травматичної) лише окремим категоріям осіб, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України (див. ч. 3 цієї статті), на погляд ГНЕУ, не узгоджується з вимогами ст. 24 Конституції України щодо рівності всіх громадян і неприпустимості привілеїв чи обмежень за будь-якими ознаками і також може розглядатись як корупціогенний фактор.

Одночасно, у Головному управлінні вважають, що варто було б дати визначення терміну «холодна зброя», який використовується у законопроекті. Крім того, там просять уточнити визначення терміну «пневматична зброя», під яким розуміється «невогнепальна зброя, в якій куля чи інший метальний елемент отримує спрямований рух під дією сили стисненого газу або суміші газів». Адже за такого визначення у цю категорію може потрапити інвентар для страйкболу, який має калібр 6 мм, а деякі зразки у вільному продажу мають початкову швидкість польоту кульки понад 100 м/с.

Крім того, Офіс Генерального прокурора, Міністерство юстиції України, Харківський національний університет внутрішніх справ, Національна академія Служби безпеки України вважали проект, що потребує доопрацювання.

Навпаки, законопроект про «полювання на борсука» Рада включила в порядок денний, чим обурила опозицію.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки