Законопроект про «полювання на борсука» Рада включила в порядок денний, чим обурила опозицію

12:08, 3 марта 2021
Рада планує розглянути законопроект про полювання, в якому знаходили корупційні ризики.
Законопроект про «полювання на борсука» Рада включила в порядок денний, чим обурила опозицію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада розгляне в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері мисливського господарства та полювання та запобігання незаконному полюванню (реєстр. № 3200).

Його включення в порядок денний викликало невдоволення парламентської опозиції.

Зокрема, коментуючи порядок денний пленарного засідання, Юлія Тимошенко обурилася тим, що «далі у нас цілий розділ в порядку денному про оленів, дятлів, шакалів». Депутат задалася питанням чому цей законопроект є пріоритетом для парламенту на фоні високих тарифів та низьких пенсій і додала: «У нас був випадок, коли у нас головний закон був визначений про кажанів, но це був один випадок і Верховна Рада тоді на вухах стояла, що таке відбувається».

Законопроект відомий тим, що серед мисливських тварин з’явиться борсук, а також тхора лісового замінять на шакала.

Замість ліцензій на добування мисливських тварин з’явиться картка добування мисливських тварин.

До полювання не буде прирівнюватися перебування у межах мисливських угідь осіб, уповноважених здійснювати охорону мисливських угідь, та інших уповноважених осіб у випадках, передбачених законодавством.

Полювання буде здійснюватися відповідно до лімітів, які затверджуються на мисливський сезон на підставі пропозицій користувачів мисливських угідь Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями за погодженням з органом виконавчої влади з питань лісового та мисливського господарства Автономної Республіки Крим, територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства.

Крім того, законопроектом встановлюються граничні норми полювання:

пірникоза велика (норець великий) – 2 голови; 

качки (крім гоголя, черні білоокої, черні червонодзьобої, савки, огаря, галагаза, пухівки (гаги звичайної), нерозня, креха малого (лутка), крехів середнього та великого (крохалів)) – 5 голів;

лиска – 6 голів;

пастушок – 3 голови;

кулики (крім кулика-сороки, баранця великого (дупеля), кулика-довгонога (ходуличника), чоботаря (шилодзьобки), кульонів (кроншнепів), чайки, лежня, дерихвостів лучного та степового, коловодника ставкового (поручайника), крем'яшника, коловодника лісового (чорниша), набережника (перевізника), коловодника болотяного (фіфі), пісочників (зуйків) морського, малого, товстодзьобого (великодзьобого), великого (галстучника)) – 5 голів;

голуби (крім голуба-синяка) – 5 голів;

гуски (крім гуски малої (гуски білолобої малої), казарки червоноволої) – 3 голови;

куріпка сіра – 3 голови;

фазан – 3 голови;

перепілка – 10 голів;

кріль дикий (європейський) – 1 голова;

 заєць-русак – 1 голова.

Забороняється полювання із застосуванням або використанням оптико-електронних приладів для візуалізації температурного поля та вимірювання температури (тепловізійних приладів) та приладів нічного бачення, (окрім осіб, уповноважених здійснювати охорону мисливських угідь).

Останнє стане кримінальним злочином з покаранням у вигляді штрафу від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

або громадських робіт на строк від ста шістдесяти до двохсот сорока годин,

або обмеження волі на строк до трьох років,

з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення (у тому числі транспортних засобів, які застосовувалися для полювання чи переслідування звірів, птахів чи інших видів тваринного світу з метою добування) та всього добутого.

Користувачі мисливських угідь будуть щорічно сплачувати плату за користування мисливськими угіддями з розрахунку за 1 гектар угідь:

 лісові – 10% неоподаткованого мінімуму доходів громадян;

 польові – 8% неоподаткованого мінімуму доходів громадян;

 водно-болотні – 5% неоподаткованого мінімуму доходів громадян.

Плата за користування мисливськими угіддями вноситься до 01 липня поточного року та зараховується на рахунки об’єднаних територіальних громад, сільських, селищних, міських рад, на території яких знаходяться мисливські угіддя, і використовується на охорону та відтворення державного мисливського фонду.

Комітет з питань антикорупційної політики вирішив, що законопроект не відповідає вимогам антикорупційного законодавства. Підставою для цього стало наділення місцевих органів влади дискреційними повноваженнями на затвердження наведених лімітів на полювання.

 Під час підготовки законопроекту до другого читання депутати планують внести до його тексту пропозиції і поправки, а саме:

  • вилучити з проекту Закону № 3200 зміни передбачені до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України;
  • у проекті Закону № 3200 назву та частини першу та другу статті 16 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» викласти в такій редакції:

«Стаття 16. Ліміти та норми використання мисливських тварин, віднесених до державного мисливського фонду

Полювання на парнокопитних тварин, куницю лісову, бобра, борсука, ондатру, бабака, білку, віднесених до державного мисливського фонду, здійснюється відповідно до лімітів, які затверджуються на мисливський сезон центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, за поданням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства, на підставі пропозицій користувачів мисливських угідь, погоджених з обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями.

Полювання на інших мисливських тварин, віднесених до державного мисливського фонду, регулюється нормами відстрілу, які встановлюються на мисливський сезон центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, за поданням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері мисливського господарства».

Раніше депутати тренувалися голосувати сенсорною кнопкою на законопроектах про податкову амністію.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва