Антон Геращенко пояснив, чому МВС проти надання дозволів на короткоствольну зброю

15:39, 17 февраля 2021
Через право на «короткостволи» депутати можуть відправити законопроект про зброю на повторне перше читання.
Антон Геращенко пояснив, чому МВС проти надання дозволів на короткоствольну зброю
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроект «про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї» № 4335 від 06.11.2020 може бути розглянутий Радою в першому читанні вже в четвер. Його вже неодноразово ставили в порядок денний Ради, але руки до нього у народних обранців ніяк не доходили.

Долю законопроекту для «Судово-юридичної газети» прокоментував заступник міністра МВС Антон Геращенко.

«Ми категорично проти обігу короткоствольної зброї. Це принципова позиція. Тому що такий обіг підвищує небезпеку для усіх громадян України бути вбитими або пораненими за рахунок того, якщо хтось буде використовувати це. Якщо хтось хоче захистити домівку, він може купити мисливський карабін. Але короткоствольна зброя, яку можна носити з собою, може бути використана при різного роду сварках, чварах та в інших випадках. На жаль, наше суспільство не готово до цього. Будь-яка «бізнес-розбірка» або п’янка в ресторані може закінчитися бідою. Це недопустимо».

За словами заступника міністра, МВС цілком готово до запровадження закону. Сьогодні існує електронний реєстр зброї, який достатньо просто модернізувати. Крім того, в МВС працює система реєстрації зброї, тому всі спеціалісти, відповідальні особи є. Тільки вона працює не на підставі Закону, а Наказу міністра МВС № 622, який врегульовує цю сферу. Але прийняття Закону це більш розумне, раціональне питання відповідно до Конституції.

Крім того, однією з ідей законопроекту є передати право реєстрації та видачі дозвільних документів магазинам по продажу мисливського та спортивного озброєння.

Таким чином, МВС буде доручати цим магазинам оформлювати документи і контролювати, щоб їх оформлювали відповідно до закону. Якщо будуть порушення, то ці магазини будуть притягатися до відповідальності та позбавлятися права на продаж зброї.

Крім того, необхідно запровадити електронний реєстр медичних довідок про відсутність психічних, алкогольних, наркотичних захворювань. Це буде запобіжником від того, що людям, які мають відповідні захворювання, будуть видавати за гроші медичні довідки. Сьогодні довідки видаються в паперовому вигляді і фіксуються факти зловживань з їх видачею.

Одночасно Антон Геращенко пояснив, що не вся зброя може бути задокументована, у тому числі можуть не фіксуватися пулі від короткоствольної зброї, наприклад якщо вони не залишають стандартних слідів. 

Немає єдності в думках щодо законопроекту і в депутатському корпусі.

Автор законопроекту нардеп Ігор Фріс сподівається, що цього тижня ВРУ нарешті дійде до проекту закону про обіг цивільної зброї та боєприпасів до неї.

Він нагадує, що законопроектом встановлена жорстка санкція за незаконне носіння зброї. Крім того, в ньому є багато важелів, які мають не допустити потрапляння зброї в проблемні руки.

Носіння зброї відтерміновуємо на кілька років. Воно буде врегульоване іншим законом.

Голова комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський повідомляє, що думки нардепів від фракції «Слуга народу» розділилися. Тому в четвер, коли законопроект повинен бути винесений у залу, депутати фракції будуть голосувати вільно.

«Законопроект про обіг цивільної зброї потрібен нашій державі з кількох причин. Перше – в нас є кримінальна відповідальність за незаконне носіння зброї без відповідного дозволу, передбаченого законом. Тому, без варіантів. Нам потрібен закон, який би визначив цей порядок. І це ключова історія. Ми з вами чули багато меседжів, що відповідальність по цих статтях є сумнівною. Друге – питання необхідної оборони. Це також визначено в Кримінальному кодексі. Всі, хто говорить про цивільний захист особи, самозахист особи, на вулиці й особливо в помешканні, приватному помешканні, у житлі, вони посилаються на статтю 36 Кримінального кодексу, яка визначає правила необхідної оборони. Але мушу вас розчарувати. Судова практика застосування цієї статті, визначає, як правило, що людина, яка захищається зі зброєю, не права. І це є велика проблема, коли ви законно захищаєтесь, то ви, як правило, не праві в цій ситуації. Цю ситуацію має виправити закон про обіг цивільної зброї», - розповів Денис Монастирський.

Більшість питань у народних обранців викликає норма про можливість придбання і зберігання вдома громадянами пістолетів та револьверів (мова про носіння не йде в основному законопроекті взагалі). Саме вищезазначене питання стало самим гострим і саме цієї норми нардепи намагаються позбавитися.

«Нам однозначно потрібен закон про зброю. І ми маємо в залі Верховної Ради визначитися, яка з концепцій буде підтримана. А концепцій дві - чи ми в принципі займаємося питанням легалізації коротко ствольної вогнепальної зброї та можливості її придбання у власність, чи ми це не підтримуємо. Іншого варіанта немає», - наголосив Денис Монастирський.

У той же час, Монастирський вважає, що в разі прийняття законопроекту за основу норма про короткоствольну зброю повинна бути вилучена з нього перед другим читанням, оскільки більшість депутатів виступає проти неї.

Голова Комітету припустив, що законопроект буде направлений на повторне перше читання, щоб зняти питання «короткостволу» взагалі.

«Якщо законопроект буде підтриманий, більшість депутатів висловилися за те, щоб питання короткоствольної зброї було прибрано з цього законопроекту. І друге - якщо він не буде підтриманий, то моє прохання, як голови комітету було, що ми направимо його на повторне перше читання, щоб ми невідкладно прибрали звідти питання короткоствольної зброї», - заявив депутат.

Він припустив, що в документі можуть передбачити, що питання легалізації короткоствольної зброї буде розглянуто пізніше.

«Ми винесемо, що питання короткоствольної зброї буде врегульовано колись. Це не закон про «короткоствол», його там 2-3%. Питання «короткостволу» притягло на себе всю увагу. І тоді ми подаємо. І тоді ми поставимо його на повторне голосування», - пояснив Монастирський.

Нардеп Данило Гетманцев вважає, що провладна політична сила не підтримає законопроект.

З його слів, «якщо законопроект потрапить у залу, з великою ймовірністю він не буде ухвалений». Гетманцев особисто виступає проти легалізації короткоствольної зброї. Він бачить дуже великий ступінь криміногенності в країні, і, відповідно, якщо надати можливість людям користуватися людям короткоствольною зброєю, то будь-який побутовий конфлікт буде піднято на абсолютно інший рівень. Депутатам доведеться брати на себе відповідальність за ті жертви людські, які до цієї зброї взагалі жодного відношення ніколи не мали і не придбавали її, але які обов’язково стануть жертвами у зв’язку із тим, що зброя буде використовуватися не на благо. Якщо громадянин має право захистити себе сам, у нього на сьогодні така можливість є - він може придбати мисливську зброю в установленому порядку (звичайно, з обмеженнями) в збройних магазинах, там само, як і травматичну зброю, і може її використовувати для самозахисту.

Але на сьогодні рівень економічного та психологічного розвитку суспільства не дозволяє легалізацію коротко ствольної зброї.

Нардеп Максим Бужанський висловив своє ставлення до законопроекту щодо легалізації зброї наступними словами: «Злочинність зростає. Поки ми не побудуємо нормальне економічно-забезпечене життя громадян, роздавати зброю не можна. Поліція має захищати людей, а не вони себе самі».

«Я вважаю, що зараз легалізація короткоствольної зброї – це злочин. Це буде неконтрольований процес», – додав він.

«Я утримуватимусь, бо я не бачила цього законопроекту на Комітеті з питань нацбезпеки, оборони і розвідки. Дуже хотілося б, аби до того, як виносити такі важливі для суспільства законопроекти у залу, їх бачив Комітет. Однак, на жаль, не змогли, або не мали часу чи бажання принести цей законопроект до нас його автори, а відтак я утримуватимусь», – заявляла раніше Ірина Верещук.

Раніше розповідалося, що Комітет погодив законопроект, який дозволяє мати цивільну вогнепальну зброю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки