В Україні запрацюють онлайн-суди: проект буде впроваджувати ЄБРР

14:03, 25 марта 2021
Почнуть з України: Європейський банк реконструкції та розвитку розповів, що проект зі створення онлайн-судів започаткують в Україні.
В Україні запрацюють онлайн-суди: проект буде впроваджувати ЄБРР
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Проект зі створення системи онлайн-судів розпочнеться з України. Про це повідомляє Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Як зазначає ЄБРР, 49% компаній у Києві повідомили під час опитування, що суди є основною або дуже серйозною перешкодою для їх діяльності.

«Для забезпечення доступу до фундаментальної державної послуги для бізнесу Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) розпочинає пілотний проект з надання допомоги країнам у створенні онлайн-судів для позовів невеликої вартості.

Пандемія коронавірусу посилила актуальність питання доступності судів, що існує в багатьох країнах, в яких оперує Банк. Це пояснюється перевантаженістю судової системи справами, значною затратністю та тривалістю процесу, його високим рівнем складності.

У багатьох випадках малим та середнім підприємствам (МСП) важко ефективно захищати свої права та інтереси. Згідно з опитуванням, опублікованим у звіті ЄБРР про перехід 2019-2020, 17% МСП вважають суди «основною» або «дуже серйозною» перешкодою для їх діяльності. Витрати, пов'язані з судовим розглядом, є одними з найбільших бар'єрів для МСП.

Впровадження онлайн-судів у розвинених економіках, таких як Канада, Велика Британія чи Сполучені Штати Америки, дало вражаючі результати, як показує нещодавнє дослідження.

Онлайн-суди передбачають, що процедура вирішення спорів проводиться дистанційно, починаючи від подання позову і закінчуючи винесенням рішення. Ці суди доступні безпосередньо учасникам судового процесу та їх представникам, а також доповнені послугами та інструментами для полегшення доступу до правосуддя та участі в судовому процесі.

Пілотний проект ЄБРР має на меті розробити систему, побудовану на досвіді цих країн, та зробити її доступною для країн Західних Балкан, Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії.

Проект розпочнеться в Україні, де 49% компаній у Києві повідомили у згаданому опитуванні, що суди є основною або дуже серйозною перешкодою для їх діяльності.

З метою покращення доступу до правосуддя МСП, для пілотного проекту було обрано категорію справ саме невеликої вартості (від 5 000 до 10 000 євро). У випадку позовних вимог невеликої вартості непропорційні судові витрати та затримки у розгляді спору є несправедливими перешкодами, які можуть бути усунуті онлайн-судами. За даними Світового банку, вартість вирішення комерційного спору через місцевий суд першої інстанції в Сербії становить в середньому 39,6% вартості позову, тоді як в Україні ця цифра становить 46,3%, а в Киргизькій Республіці – 47%.

Першим кроком ЄБРР розпочинає комплексну оцінку показників та стандартів діяльності судів на основі найкращих міжнародних, європейських та національних практик господарських судів. Розроблені стандарти та показники скерують та встановлять цільові показники ефективності для концепції онлайн-судів, яка буде розроблена у другому компоненті проекту.

Відповідно, другий етап буде присвячений розробці концепції та плану розвитку онлайн-судів в Україні, висвітлюючи необхідні правові, технічні та бюджетні передумови їх створення. Концепція та дорожня карта, розроблені на другому етапі для України, зможуть бути відтворені в інших економіках, де ЄБРР інвестує.

Повідомлення про закупівлю для проекту технічної допомоги щодо показників та стандартів діяльності судів опубліковано на електронній платформі публічних закупівель ЄБРР SMART by GEP (див. повідомлення про закупівлю № PR001982, “Regional: Cross-Regional Court Performance Assessment” для отримання додаткової інформації та подання заявки). Для перегляду повідомлення про закупівлю потрібна реєстрація», - зазначає ЄБРР.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва