Комітет рекомендував Раді дозволити роботу конкурсної комісії ДБР без міжнародних експертів

10:00, 1 апреля 2021
Автори наполягали, що саме правоохоронний комітет має розв’язати патову ситуацію, через яку ДБР вже рік без очільника.
Комітет рекомендував Раді дозволити роботу конкурсної комісії ДБР без міжнародних експертів
Джерело фото: depositphotos
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

31 березня пройшло засідання Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної політики у режимі відеоконференції. На цьому засіданні депутати мали дати свої рекомендації парламенту щодо голосування за десять законопроектів, а також ухвалити рішення щодо включення ще чотирьох проектів до порядку денного Ради. Проте із першою частиною не склалося, і комітет розглянув лише половину.

Першим депутати розглянули правки до другого читання народних депутатів до законопроекту №2515, який передбачає посилення адміністративної відповідальності за незаконну торгівлю пальним – штраф 1000-2000 неоподатковуваних мінімумів за перше вчинення та 2000-5000 для повторного протягом року. Крім того, законопроект також визначає, перелік статей КУпАП, за якими звільнення від відповідальності при малозначності порушення та передача матеріалів на розгляд громадської організації чи трудового колективу не застосовується.

В’ячеслав Медяник, який був доповідачем за цим законопроектом, не зупинявся детально на змісті поданих правок. Лише зазначив, що 23 правки підкомітет відхилив, ще 10 (у тому числі 2 – редакційно) врахував. Обговорення цього законопроекту на комітеті не проходило, тож одразу після виступу доповідача депутати проголосували за те, щоб рекомендувати парламенту прийняти законопроект №2515.

Далі комітет перейшов до розгляду урядового законопроекту №4541 щодо правопорушень у сфері додержання заходів біологічної і генетичної безпеки. Представник Мінекономрозвитку Тарас Висоцький, який представляв проект, зазначив, що після ліквідації Державної сільськогосподарської інспекції Держспоживслужбі не передали повноваження щодо контролю за ГМО, використання та поширення яких в Україні заборонено. Відповідно, законопроект усуває цю проблему та визначає, коли саме може відбуватися подібний контроль.

Голова підкомітету зауважень до цього документу не висловив, але вони знайшлися в Олександра Бакумова. Так, депутат наполягав, що термін «заходи біологічної та генетичної безпеки», який є основою однієї з нових статей КУпАП, що пропонуються законопроектом – занадто широке поняття. На його думку, під такі заходи під час кваліфікації правопорушення можуть потрапити «зайві» діяння. Депутат запропонував уточнити це питання до другого читання, після чого комітет проголосував за рекомендацію ухвалити цей законопроект за основу.

Третім пунктом порядку денного стало обговорення двох законопроектів, пов’язаних зі статутами Національної Гвардії України. Так, законопроект №3947 передбачає затвердження парламентом Статуту з охорони ядерних установок, а законопроект №4206 – зміни до закону «про Національну гвардію України», якими визначити, що статути Нацгвардії затверджуються не законом, а постановою уряду.

Автор другого законопроекту Максим Павлюк намагався переконати колег, що затвердження статутів законом не має сенсу і пропоноване регулювання лише спростить ситуацію. Натомість Антон Геращенко, який презентував проект Статуту, стверджував, що затвердження подібних статутів законом є вимогою статті 92 Конституції. Обидві думки знайшли своїх прихильників серед членів комітету, але більшість вирішила рекомендувати Раді зберегти статус-кво і затвердити Статут законом.

І останнім на порядку денному комітету був законопроект №5117 «щодо розблокування діяльності комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора ДБР». Автори наполягали, що вже понад рік конкурс на цю посаду блокується через те, що Кабмін не може призначити трьох членів конкурсної комісії, бо відповідні міжнародні організації не подають урядові своїх кандидатів. Тому законопроект пропонує змінити цю норму таким чином, щоб Кабмін міг призначати своїх трьох членів комісії як з числа запропонованих партнерами кандидатів, так і з числа будь-яких інших осіб. Після нетривалого обговорення депутати пішли всупереч пропозиціям підкомітету та рекомендували парламенту ухвалити цей законопроект у першому читанні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Антикоркомітет підтримав законопроект, що передбачає внесення змін до правил декларування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси