Єрмак: Посли G-7 та ЄС підтримують ідею створення Центру протидії дезінформації

17:46, 6 апреля 2021
Також керівник ОП висловив сподівання, що у подальшому на базі Центру з’явиться міжнародна інституція із боротьби з дезінформацією.
Єрмак: Посли G-7 та ЄС підтримують ідею створення Центру протидії дезінформації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

6 квітня на сторінці Офісу Президента України у Facebook проходила пряма трансляція заходу, на якому керівник Офісу Президента Андрій Єрмак презентував журналістам і громадськості новопризначену керівницю Центру протидії дезінформації Поліну Лисенко.

Зокрема, Андрій Єрмак заявив, що ідею створення такого органу підтримують міжнародні партнери України: «Декілька годин тому у нас відбулася зустріч з нашими міжнародними партнерами, послами G-7, послами ЄС, представниками НАТО, інших країн, які абсолютно підтримують і вже почали взаємодіяти з Центром протидії дезінформації. Тому це буде дійсно міжнародний Центр, де сьогодні в України є і досвід боротьби, і є дуже багато знань, і дуже багато висококласних професійних фахівців».

За словами керівника ОПУ, Центр створений на базі РНБО і буде функціонувати в Офісі Президента України. Але у подальших планах є виділення окремої будівлі під потреби Центру. Більше того Андрій Єрмак висловив сподівання, що у майбутньому Центр «переросте» у міжнародну організацію, яка буде опікуватися питаннями боротьби з дезінформацією.

На початку свого виступу Поліна Лисенко подякувала за довіру Офісу Президента та Раді Національної безпеки та оборони України, а також персонально Андрієві Єрмаку та Олексію Данілову. Про Володимира Зеленського керівниця Центру чомусь не згадувала.

«Поважаючи конституційне право на вільний обіг інформації, Центр має стати надійним щитом для громадян та держави від інформаційних загроз, які виникають щодня як всередині, так і ззовні держави. Але додатково я хочу наголосити, що [право] на вільний обіг інформації, на свободу слова буде іти разом із принципом захисту національної безпеки. І Центр буде керуватися саме цими двома принципами одночасно», – заявила керівниця Центру.

Завданнями Центру протидії дезінформації мають стати:

  • Створення цілісної політики держави з протидії інформаційним загрозам;
  • Побудова системи стратегічних комунікацій;
  • Протидія спеціальним інформаційним операціям держави-агресора та контрольованих нею структур;
  • Створення інтегрованої системи оцінки інформаційних загроз та оперативного реагування на них;
  • Боротьба з деструктивною пропагандою та дезінформацією;
  • Розвиток взаємодії держави та інституцій громадянського суспільства щодо протидії інформаційним загрозам національній безпеці;
  • Формування позитивного іміджу України у світі;
  • Підвищення медіаграмотності суспільства.

Робота Центру загалом складатиметься з трьох основних кроків: збір інформації – її обробка – реагування на (дез)інформацію. За словами Поліни Лисенко, Центр протидії дезінформації – це не новинка у світі, відповідні інституції існують у США, ЄС, Франції та НАТО.

У присутніх постало питання про те, чи буде (і яким чином) перетинатися робота Центру протидії дезінформації із Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, що діє при Мінкульті. Олександр Ольшанський, залучений до заходу у якості експерта, зазначив, що мова йде лише про органи із подібними назвами, але з різними функціями. Разом з тим, він анонсував створення у різних державних органах підрозділів, що будуть протидіяти інформаційному впливу. Поліна Лисенко також додала, що вона конструктивно налаштована щодо майбутньої роботи із колегами, що працюють при Мінкульті. Загалом же, функції центрів перетинаються лише у дуже обмеженому колі питань.

У відповідь на наступне питання про те, чи матиме Центр протидії дезінформації повноваження накладати певні санкції на порушників, пан Ольшанський відповів, що Центр є органом, що діє при РНБО. Тому самостійно «карати» порушників Центр не зможе, але матиме змогу виносити відповідні питання на розгляд Ради.

Також під час презентації присутні наголосили, що Центр не буде займатися відстеженням кожного фейкового чи недостовірного допису у соцмережах, а буде реагувати лише на масштабні дезінформаційні кампанії, які можуть суттєво нашкодити національній безпеці України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Олександр Ткаченко розповів про перші дії Центру інформаційної безпеки на прикладі новини про смерть дитини на Донбасі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду