Мінекономрозвитку пропонує змінити Порядок обчислення розміру відпускних та інших виплат

08:00, 22 апреля 2021
У разі ухвалення пропонованого проекту зміниться спосіб врахування у розмір виплат премій та святкових доплат.
Мінекономрозвитку пропонує змінити Порядок обчислення розміру відпускних та інших виплат
Джерело фото: DW
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства опублікувало проект Постанови Кабінету Міністрів, яким урядовці пропонують змінити підхід до обчислення середньої заробітної плати в Україні. У пояснювальній записці автори пишуть, що внесеними наприкінці 2020 року змінами до Порядку обчислення середньої зарплати залишилися дуже незадоволені представники середнього та великого бізнесу, яким ці зміни додали купу роботи. Після консультацій і обговорень із зацікавленими сторонами, міністерство прийшло до висновку про потребу знову змінювати Порядок.

Одна із ключових позицій проекту визначає наступне:

«Премії (в тому числі за місяць) та інші стимулюючі виплати за підсумками роботи за певний період при обчисленні середньої заробітної плати враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця в якому вони нараховані. Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додається частина, яка визначається діленням суми премії або іншої стимулюючої виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період».

Таким чином, нарахована у січні 2021 року премія за друге півріччя 2020 року буде враховуватися долями, пропорційними кількості відпрацьованих днів, з січня до червня 2021 року. Разом із тим, проект також містить норму, яка визначає, що тим, хто з грудня 2020 року отримав премію і кому вона не була врахована через положення чинного Порядку, така премія враховується протягом трьох місяців після ухвалення пропонованих міністерством змін.

Також урядовці пропонують передбачити у п. 8 Порядку особливості обчислення середньої зарплати для працівників з індивідуальним графіком роботи. Проходитиме таке обчислення згідно з наступними положеннями:

«Якщо правилами внутрішнього трудового розпорядку чи трудовим договором працівникові встановлено індивідуальний графік роботи, то при визначенні середньоденної заробітної плати згідно з абзацом другим цього пункту та середньомісячного числа робочих днів згідно з абзацом четвертим цього пункту необхідно враховувати індивідуальний графік роботи працівника».

Ну, і на останок, проект передбачає «прирівняння» виплат до святкових дат до виплат до ювілейних дат. Так, на сьогодні, ювілейні виплати не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, а святкові – враховуються. Тобто, якщо працівникові доплатили у зв’язку з 10-річчям підприємства, ця премія не буде враховуватися. А якщо підприємству 11 років, то отриману премію вже потрібно враховуватися. Проект же передбачає, що як першу, так і другу премію враховувати не потрібно.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Мінсоцполітики пропонує прив’язати допомогу за народження дитини до індексу зростання цін.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду