Мінсоцполітики пропонує прив’язати допомогу за народження дитини до індексу зростання цін

08:11, 15 апреля 2021
Протягом останніх 5 років цей індекс зріс на майже 90%, при тому, що розмір допомоги не переглядали вже майже 7 років.
Мінсоцполітики пропонує прив’язати допомогу за народження дитини до індексу зростання цін
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Розмір допомоги у зв’язку із народженням дитини в Україні не переглядався з такого вже далекого 2014 року, коли його розмір був встановлений на рівні 41280 гривень. Більше того, навіть тоді йшлося про підвищення розміру виплат далеко не в усіх випадках – до ухвалення змін до законодавства у 2014 році батьки могли сподіватися на більші суми допомоги, коли у них народжувалося більше однієї дитини. Зараз же розмір допомоги фіксований незалежно від того, скільки дітей у родині. На думку Міністерства соціальної політики, сім років – це достатній час, щоб щось змінити.

Урядовці розробили законопроект, яким пропонують внести зміни до закону «Про державну допомогу сім'ям з дітьми». У якості мотивації для розробки проекту автори наводять доручення Прем’єр-міністра (ще Олексія Гончарука) та згаданий вище факт, що розмір допомоги не переглядався майже 7 років. Суть самого проекту можна окреслити фразою «збільшити так, щоб більше не збільшувати». Проте про все за порядком.

Отже, перше за все, законопроект передбачає кількісне збільшення розміру допомоги – до 50 тисяч гривень, що на понад 20% більше за нинішній. З іншого боку, якщо подивитися на Індекс споживчих цін за останні роки, то 20% вже не виглядає так переконливо. Адже з початку 2015 і до кінця 2020 року ціни на товари зросли приблизно на 90%. Втім, це вже хоч щось. Тим більше, що це не все, що приготувало Мінсоцполітики.

Тут ми маємо повернутися до частини про «щоб більше не збільшувати». Адже урядовці задумали закласти у закон положення, яке фактично забере потребу час від часу переглядати розмір допомоги без шкоди для її отримувачів. Законопроект передбачає внесення до прикінцевих положень закону такої норми:

«Установити, що розмір допомоги при народженні дитини, визначений відповідно до частини першої статті 12 цього Закону, щороку з 1 січня збільшується на прогнозний показник зростання індексу споживчих цін (грудень порівняно з груднем попереднього року), який затверджується Кабінетом Міністрів України».

Таким чином, у разі збільшення індексу споживчих цін прямо пропорційно буде збільшуватися і розмір допомоги. Нерозкритими залишаються лише два питання. Перше – чи стане у бюджеті коштів на фінансування цієї допомоги, яка зі значно більшою імовірністю буде збільшуватися щороку, і що буде, коли грошей таки не стане? Друге – що буде, коли Індекс споживчих цін буде зменшуватися? Законопроект не передбачає можливості зменшити у такому випадку розмір допомоги. Тож, у разі потенційного економічного розвитку нові зміни до закону таки можуть знадобитися.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що МОЗ пропонує не відраховувати студентів-медиків за невдале складання певних кваліфікаційних іспитів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей